Henrik Thorsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Henrik Thorsen med trekkspill
Foto: Ukjent

Henrik «Henken» Thorsen (født 13. februar 1903 i Larvik, død 7. januar 1992) var trekkspiller og komponist. Han var aldri heltidsmusiker. Arbeidet i kommunen var Thorsens hovedinntektskilde. Et musikkblad utropte Thorsen som Larviks trekkspillkonge.

Liv

Han startet med et toraders trekkspill som tiåring. I 1919 kjøpte Thorsen sitt første kromatiske trekkspill til en pris av kr. 375. Siden ble det flere ulike knappetrekkspill - 22 totalt per 1985.

Han spilte ofte i brylluper og på dansetilstelninger, alene eller sammen med andre musikere. Som medlem av Henkens trio opptrådte Thorsen på Villa Farris og i Societetsbygningen på Farris Bad. I helgene spilte han solo på Larvik/Frederikshavn-ferjene Peter Wessel og Cort Adeler.

I 1954 var Thorsen med på å grunnlegge Larvik Trekkspillklubb.

I 1968 skrev han en konsertmasurka med tittelen «Sissel-masurka» til sin sønnedatter. Den ble senere spilt inn på kassett av Hilmar Fredriksen.

Som enkemann flyttet Thorsen til «aldersblokka» på Langestrand. I 1910 bodde han i Bugges gate 3 på Torstrand. Thorsen bosatte seg senere i Tordenskjolds gate 23.

Kilder

  • Hansen, Svend E.: Spillemann og gledesspreder runder 80 år søndag - Jeg henger i stroppen så lenge helsa holder, sier Henken (Østlands-Posten 11. februar 1983)
  • 85 år (Østlands-Posten 12. februar 1988)
  • Henrik Thorsen i Historisk befolkningsregister.