Torvstrø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.
Torvstrøhytter på Hebekkmåsan i 1940-åra.
Rester etter torvstrøproduksjon ved Hokksund, her med blant annet skinnegang og trallehjul.

Torvstrø er tørket og revet torv, særlig hvitmosetorv, som har svært stor vannoppsugingsevne og slik egnet til å absorbere fuktighet.

Bruk

Torvstrø ble opprinnelig brukt som strø i husdyrrom som absorberte urin og fuktighet og deretter som jordforbedring da særlig dyreurin innholder mye nitrogen i form av ammoniakk, og nitrogen er en viktig gødselsfaktor.

Torvstrø ble tilsvarende også brukt, blandet med kalk, i dobingene som en forberedelse til produksjon av pudrett.

Det blir nå hovedsakelig brukt som jordforbedringsmiddel, og også til å dyrke i (dyrkingsmedium). I de siste fem årene fram mot 2021 ble det årlig produsert 330000 m³ torvstrø ved myruttak.

Torvproduksjon

Myrtorv

Torvstrø har blitt produsert ved utstikking av torv i myrer, hvor torva ble utstikket, skåret og lagret til tørking i såkalte torvstrøhytter, også kalt torvhesjer og hentet med slede om vinteren.

Moldtaking

Utdypende artikkel: Moldtaking

Idag

Myrer har en stor lagringskapasitet for CO₂, men torvuttak slipper også løs lagret CO₂. Det er derfor en politisk målsetning å erstatte torvuttaket med andre alternativer, som trefiber/flis, bark, biokull og kompost fra park og hageavfall.

Det er derfor foreslått et forbud mot produksjon og import av torvstrø. Et slikt forbud er gjeldende i Storbritannia fra 2024.

Kilder