Trælaborg: Forskjell mellom sideversjoner

1 030 byte lagt til ,  8. jan. 2013
ingen redigeringsforklaring
(Ny side: ''''Trælaborg''' var et tidlig festningsverk i middelalderens Oslo. Det nevnes en rekke ganger i sagaene og i lover, og lå på Grønlia (Oslo) under Ekebergskråningen, ut...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
''''Trælaborg''' var et tidlig festningsverk i [[middelalderens Oslo]]. Det nevnes en rekke ganger i sagaene og i lover, og lå på [[Grønlia (Oslo)|Grønlia]] under [[Ekebergskråningen]], utenfor selve byen. Grensa for Oslos [[takmark]] blir i gamle lover definert som ''til Threllaborghar''<ref>Norges gamle Love II, s. 265, sitert i Bugge 1915.</ref>.
''''Trælaborg''' var et tidlig festningsverk i [[middelalderens Oslo]]. Det nevnes en rekke ganger i sagaene og i lover, og lå på [[Grønlia (Oslo)|Grønlia]] under [[Ekebergskråningen]], utenfor selve byen. Grensa for Oslos [[takmark]] blir i gamle lover definert som ''til Threllaborghar''<ref>Norges gamle Love II, s. 265, sitert i Bugge 1915.</ref>. Borgen blir knyttet til [[Harald Hardråde]] (1045&ndash;1066), det vil si rundt den seneste dateringen for Oslos grunnleggelse på midten av 1100-tallet.


Med ''trelleborg'' forstår man vanligvis et rundt festningsanlegg bestående av jordvoller, vollgraver og symmetrisk anlagt hus i sentrum. Slike er det kjent mer enn tyve av fra Danmark. Noe slik anlegg har det ikke vært mulig å bygge der Oslos Trælaborg ligger. Alexander Bugge mener at forklaringen på navnet kan være at dette var stedet hvor kongens [[trell]]er bodde.
Med ''trelleborg'' forstår man vanligvis et rundt festningsanlegg bestående av jordvoller, vollgraver og symmetrisk anlagt hus i sentrum. Slike er det kjent mer enn tyve av fra Danmark. Noe slik anlegg har det ikke vært mulig å bygge der Oslos Trælaborg ligger. Alexander Bugge mener at forklaringen på navnet kan være at dette var stedet hvor kongens [[trell]]er bodde. Men navnet er også tolket som «palisadeborg», og dette virker som en mer rimelig forklaring<ref>Løberg 1955 s. 154</ref>. Harald Hardråde kan godt ha tatt med seg navnet fra Danmark, men ikke hatt mulighet til å bygge symmetrisk borg, en kontruksjon som passer bedre i det flate, danske landskapet.  


Det er ikke funnet sikre arkeologiske spor etter Trælaborg.
Trælaborgen i Oslo var ikke stor, bare omkring en tredjedel av den [[Olav den hellige]] lot bygge i [[Borg (Sarpsborg)|Borg]]. Verken markedsplassen eller Oslo-kaupangen lå innenfor borgen. At bygningene lå utenfor tyder på at primærfunksjonen ikke var å beskytte byen, men å fungere som leir for kongens hær, antagelig en vinterleir.
 
Det er ikke funnet sikre arkeologiske spor etter Trælaborg. På et kart fra [[1779]] er det avmarket en rettlinjet grøft i området, som ikke stemmer med andre strukturer og som kan se ut til å være en vollgrav.


==Referanser==
==Referanser==
Linje 12: Linje 14:


* Bugge, Alexander: «Oslo i de første to-tre hundre aarene» i ''St. Hallvard'' 1915
* Bugge, Alexander: «Oslo i de første to-tre hundre aarene» i ''St. Hallvard'' 1915
* Løberg, Leif: «Det gamle Oslos gatenett» i ''St. Hallvard'' 1955


[[Kategori:Festningsverk]]
[[Kategori:Festningsverk]]
[[Kategori:Middelalderens Oslo]]
[[Kategori:Middelalderens Oslo]]