Tre i Norge ved to av dem

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 20. mar. 2024 kl. 10:25 av Leharu (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Illustrasjon fra boka som viser leirplassen ved Memurubu.

Tre i Norge ved to av dem er en reiseskildring skrevet av Walter J. Clutterbuck og James A. Lees. Den ble utgitt på norsk første gang i 1884, mens originalen Three in Norway (by two of them) ble utgitt i London (1882) Longmans, Green & Co. Boken er utgitt på nytt flere ganger, både på norsk og engelsk.

De to første i gruppen, som opptrer under navnene Esau og Skipperen, ankom Kristiania med båt 11. juli. Etter et kort opphold i byen reiste de videre med jernbane og båt til Lillehammer, og derfra med hest oppover Gudbrandsdalen og videre til Gjende i Jotunheimen. Litt senere fikk de tilslutning av tredjemann, som figurerer under navnet John. De tilbragte hele sommeren i fjellheimen med fiske og jakt, og returnerte til England i midten av september. På returen passerte de blant annet Bjølstad gård i Heidal.

Foruten å være et viktig dokument og tidsbilde fra den gryende turismen i norske fjell, er boken skrevet i en tone preget av vidd og britisk humor. De unge mennenes tilhørighet i den urbane overklassen skinner tydelig gjennom, ikke minst i møtet med den norske bondestanden. Slik sett appellerer nok boka vel så mye til de anglofile blant oss som til de friluftsinteresserte.

Kilder