Tryvannstårnet: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(mer om åpningen i 1962)
Linje 9: Linje 9:
Dagens Tryvannstårn ble offisielt åpnet av forsvarsminister [[Gudmund Harlem]] 11. september 1962. Aftenposten hadde i sin utgave dagen etter fyldig omtale av begivenheten (utdrag):
Dagens Tryvannstårn ble offisielt åpnet av forsvarsminister [[Gudmund Harlem]] 11. september 1962. Aftenposten hadde i sin utgave dagen etter fyldig omtale av begivenheten (utdrag):


{{sitat|Vidunderlig vakkert var det, med flommende sol over by og bygder, sjø og vann, åser og fjell, da den ofisielle åpningen av denne hovedstadens nye ultramoderne, koniske attraksjon fant sted i nærvær av en rekke fremtredende sivile og miltære personer, deriblant ordfører [Rolf Stranger]], statsråd Gudmund Harlem, sjefen for Luftforsvaret, generalløytnant Odd Bull, sjefen for Hæren, generalløytnant [[Paal Frisvold]], sjefen for Sjøforsvaret, viseadmiral Erling Hostvedt, sjefen for Forsvarsstaben, generalløytnant Bjarne Øen, direktør for Forsvarets Bygningstjeneste, Harald Rognhaug, forsvarsråd Jakob Modalsli, oberst Th. Lundesgaard, kringkastingssjef H. J. Ustvedt, samt en rekke representanter forkommunen og de etater som har anlegg i tårnet.}}
{{sitat|Vidunderlig vakkert var det, med flommende sol over by og bygder, sjø og vann, åser og fjell, da den offisielle åpningen av denne hovedstadens nye ultramoderne, koniske attraksjon fant sted i nærvær av en rekke fremtredende sivile og miltære personer, deriblant ordfører [Rolf Stranger]], statsråd Gudmund Harlem, sjefen for Luftforsvaret, generalløytnant Odd Bull, sjefen for Hæren, generalløytnant [[Paal Frisvold]], sjefen for Sjøforsvaret, viseadmiral Erling Hostvedt, sjefen for Forsvarsstaben, generalløytnant Bjarne Øen, direktør for Forsvarets Bygningstjeneste, Harald Rognhaug, forsvarsråd Jakob Modalsli, oberst Th. Lundesgaard, kringkastingssjef H. J. Ustvedt, samt en rekke representanter for kommunen og de etater som har anlegg i tårnet.}}


Aftenposten kunne også fortelle at tårnet hadde fått kallenavnet "Morfinsprøyten", og la til: ''Navnet skjemmer ingen, formen har da heller ingen ting å si. Hovedsaken er at Oslo nu endelig har fått sitt fjerde - og forhåpentligvis siste - som Stranger sa, Tryvannstårn.''
Aftenposten kunne også fortelle at tårnet hadde fått kallenavnet "Morfinsprøyten", men la til: ''Navnet skjemmer ingen, formen har da heller ingen ting å si. Hovedsaken er at Oslo nu endelig har fått sitt fjerde - og forhåpentligvis siste - som Stranger sa, Tryvannstårn.''


== Galleri ==
== Galleri ==

Sideversjonen fra 15. okt. 2012 kl. 23:13

Mal:Thumb høyre Tryvannstårnet er et radio- og fjernsynstårn fra 1962 på Tryvannshøgda i Oslo, 529 meter over havet. Tårnet er 118 meter høyt og er tegnet av P. A. M. Melbye. Tårnet fungerer også som signaltårn for luftfart og meteorologisk stasjon. Tårnet drives av Norkring som er et heleid selskap i Telenor, men eies av Oslo kommune. Det utføres overvåking og kontroll av hele det norske kringkastingsnettet fra bunnen av tårnet.

Dagens Tryvannstårn er det fjerde i rekken av tårn på Tryvannshøgda. Første Tryvannstårn ble bygget i 1867 av Thomas Johannessen Heftye og sto til 1883, andre tårn sto 1883-1924, og tredje tårn 1934-1962. De tre første tårnene var alle bygget i tre, og kun ment som utkikkstårn.

60 meter opp i tårnet er det et innebygget publikumsgalleri. I klart vær skal man kunne se så langt som til Sverige, Gaustadtoppen, Mjøsa og Moss. Publikumsgalleriet var drevet av Skiforeningen, men ble stengt i 2005 på grunn av nye brannforskrifter. Det foreligger (pr. 2012) ikke planer for gjenåpning på grunn av kostnadene. Den analogen senderen i Tryvannstårnet ble avviklet i 2008.

Om åpningen av Tryvannstårnet i 1962

Dagens Tryvannstårn ble offisielt åpnet av forsvarsminister Gudmund Harlem 11. september 1962. Aftenposten hadde i sin utgave dagen etter fyldig omtale av begivenheten (utdrag):

Vidunderlig vakkert var det, med flommende sol over by og bygder, sjø og vann, åser og fjell, da den offisielle åpningen av denne hovedstadens nye ultramoderne, koniske attraksjon fant sted i nærvær av en rekke fremtredende sivile og miltære personer, deriblant ordfører [Rolf Stranger]], statsråd Gudmund Harlem, sjefen for Luftforsvaret, generalløytnant Odd Bull, sjefen for Hæren, generalløytnant Paal Frisvold, sjefen for Sjøforsvaret, viseadmiral Erling Hostvedt, sjefen for Forsvarsstaben, generalløytnant Bjarne Øen, direktør for Forsvarets Bygningstjeneste, Harald Rognhaug, forsvarsråd Jakob Modalsli, oberst Th. Lundesgaard, kringkastingssjef H. J. Ustvedt, samt en rekke representanter for kommunen og de etater som har anlegg i tårnet.

Aftenposten kunne også fortelle at tårnet hadde fått kallenavnet "Morfinsprøyten", men la til: Navnet skjemmer ingen, formen har da heller ingen ting å si. Hovedsaken er at Oslo nu endelig har fått sitt fjerde - og forhåpentligvis siste - som Stranger sa, Tryvannstårn.

Galleri

Kilder og litteratur