Utvær (Transportfartøy 1931): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Historikk MK «Utvær» ble bygget for Fyr og Merkestellet i 1931 som reisefartøy for fyringeniøren. Fartøyet er på 69 fot og bygget i furu av Brødrene Ottesen på Jensaneset i...)
 
(oppdatering)
 
(10 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Båt
|Registreringsnummer  =LHSA
|Museumsnummer        =
|Egennavn            =Utvær
|Båttype              =Transportfartøy
|Lengde              =69
|Største bredde      =
|Bruttotonnasje      =75,4
|Antall bordganger    =
|Antall rom          =
|Antall årepar        =
|Byggeår              =1931
|Båtbygger            =[[Ottesens skipsbyggeri]]
|Framdriftsmidler    =Motor
|Motortype            =[[Wichmann]] 4DCT 240hk
|Kommune              =Stavanger kommune
|Lagstilhørighet      =
|Lagstilhørighet andre=Norsk Forening for Fartøyvern
|Eier                =
|Bilde                =Utvær.jpg
}}


Historikk
'''[[Utvær (Transportfartøy 1931)|MK «Utvær»]]''' ble bygget for Fyr- og Merkestellet i 1931 som reisefartøy for fyringeniøren. Fartøyet er på 69 fot og bygget i furu av Brødrene Ottesen på Jensaneset i Sagvåg på [[Stord]]. Overbygning er endret flere ganger, senest i 1970. Fartøyet hadde opprinnelig en tosylindret 50hk [[Wichmann]] semidiesel, men har siden 1963 hatt en Wichmann 4DCT dieselmotor.


Fyringeniøren hadde to turer fra [[Volda]] til [[Finnmark]] hver sesong. Industridepartementets fangstkontor overtok fartøyet i 1960 og den gikk for det meste i hvaloppsynet langs kysten, stasjonert i Svolvær/Skrova under hvalsesongen. Sjøkartverket i Stavanger overtok fartøyet i 1976 og hadde den et år. Sjøheimevernet overtok så i 1977 frem til 1985. Fartøyet ble da brukt til øvinger samt utleid til havarivernskolen for flåtetrening med helikopter i [[Boknafjorden]]. I en del av denne perioden var Frode Idsøe skipper under bruken av havarivernskolen. Båten gikk deretter ut i privat eie i 1985 ved Olav Skaatun, [[Sandnes]]. Frode Idsøe overtok i 1993. Eier pr april 2022 Thomas Nicolai Bjønness, og båtens hjemmehavn er Fjærholmen ved Tønsberg.


MK «Utvær» ble bygget for Fyr og Merkestellet i 1931 som reisefartøy for fyringeniøren. Fartøyet er på
Båten har gjennom mangeårig statlig drift en rikholdig dokumentasjon.
69 fot og bygget i furu av Brødrene Ottesen på Jensaneset i Sagvåg på Stord. Overbygning er endret flere ganger, senest i 1970. Fartøyet hadde opprinnelig en tosylindret 50hk Wichmann semidiesel, men har siden 1963 hatt en Wichmann 4DCT dieselmotor.


Fyringeniøren hadde to turer fra Volda til Finnmark hver sesong. Industridepartementets fangstkontor overtok fartøyet i 1960 og den gikk for det meste i hvaloppsynet langs kysten, stas- jonert i Svolvær/Skrova under hvals- esongen. Sjøkartverket i Stavanger overtok fartøyet i 1976 og hadde den et år. Sjøheimevernet overtok så i 1977 frem til 1985. Fartøyet ble da brukt til øvinger samt utleid til havarivernskolen for flåtetrening med helikopter i Boknafjorden. I en del av denne perioden var nåværende eier skipper under bruken av havarivernskolen. Båten gikk deretter ut i privat eie i 1985 ved Olav Skaatun, Sandnes. Nåværende eier, Frode Idsøe, overtok i 1993.
== Kilder og litteratur ==


*Opplysninger fra eier Thomas Nicolai Bjønness, 2023.
*[https://norsk-fartoyvern.no/fartoy/utvaer/ Norsk forening for fartøyvern]


«Utvær» er nå i privat eie. Eieren har som formål å bevare den som et flytende kulturminne som fritidsbåt. Båten er unik i norsk kysthistorie og har gjennom mangeårig statlig drift en rikholdig dokumentasjon.
{{Wichmann}}
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 11. jan. 2023 kl. 08:12

Utvær
Utvær.jpg
Registeringsnummer LHSA
Egennavn: Utvær
Båttype Transportfartøy
Lengde 69 fot
Bruttotonnasje 75,4
Byggeår 1931
Båtbygger: Ottesens skipsbyggeri
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Wichmann 4DCT 240hk
Kommune Stavanger kommune
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern


MK «Utvær» ble bygget for Fyr- og Merkestellet i 1931 som reisefartøy for fyringeniøren. Fartøyet er på 69 fot og bygget i furu av Brødrene Ottesen på Jensaneset i Sagvåg på Stord. Overbygning er endret flere ganger, senest i 1970. Fartøyet hadde opprinnelig en tosylindret 50hk Wichmann semidiesel, men har siden 1963 hatt en Wichmann 4DCT dieselmotor.

Fyringeniøren hadde to turer fra Volda til Finnmark hver sesong. Industridepartementets fangstkontor overtok fartøyet i 1960 og den gikk for det meste i hvaloppsynet langs kysten, stasjonert i Svolvær/Skrova under hvalsesongen. Sjøkartverket i Stavanger overtok fartøyet i 1976 og hadde den et år. Sjøheimevernet overtok så i 1977 frem til 1985. Fartøyet ble da brukt til øvinger samt utleid til havarivernskolen for flåtetrening med helikopter i Boknafjorden. I en del av denne perioden var Frode Idsøe skipper under bruken av havarivernskolen. Båten gikk deretter ut i privat eie i 1985 ved Olav Skaatun, Sandnes. Frode Idsøe overtok i 1993. Eier pr april 2022 Thomas Nicolai Bjønness, og båtens hjemmehavn er Fjærholmen ved Tønsberg.

Båten har gjennom mangeårig statlig drift en rikholdig dokumentasjon.

Kilder og litteratur