Vega kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vega
1815 Vega komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1815
Fylke Nordland
Kommunesenter Gladstad
Areal 164.81  km²
Areal land 162.65  km²
Areal vann 2.16  km²
Folketall 1 219 (2023)
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Vegaøyene
Foto: Ann Elin Bratseth (2006).

Vega er en kommune i Nordland fylke. Den består av flere øyer nordvest for BrønnøysundHelgelandskysten. Hovedøya Vega (108 km²), Ylvingen (7,6 km²), Igerøya (6,6 km²), samt en rekke mindre øyer, holmer og skjær, i alt over 6500, blant dem Hysvær. Kommunen fikk sine nåværende grenser i 1965 da øygruppene i nord, Skogsholmen krets, ble overført fra tidligere Tjøtta kommune.

Bare ca. 15 av øyene er bebodde, og bosettingen er spredt med bare ett tettsted, administrasjonssenteret Gladstad. I tiårsperioden 1996-2006 gikk folkemengden tilbake med 9,7 % mot 2,8 % i Helgeland som helhet.

Vega svarer til Vega sogn i Vega prestegjeld, Sør-Helgeland prosti i Sør-Hålogaland bispedømme, utgjør eget lensmannsdistrikt i Helgeland politidistrikt og hører under Brønnøy tingrett.

På Vega finnes en rekke gravhauger både fra jernalder og steinalder, og bosettingen er veldig gammel. I et flyvesandsområde ved Moen, midt på Vega, er det funnet en ca. 11 000 år gammel steinalderboplass. Den ligger ca. 80 m o.h. og er muligens det eldste spor etter mennesker i Nord-Norge. Også ved Ljøsåsen er det funnet steinalderboplasser, og på en gravhaug ved Nord-Kjul står det en bautastein. Rørøy og Vegstein er gamle handelssteder. Vega kirke på Gladstad er fra 1863.

Vega ble i 2004 oppført på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv.

Navnet kommer av norrønt Veiga, av veig, 'sterk drikk', men opprinnelig i den allmenne betydningen 'væske'.

Se også

Eksterne lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!