Velgeren (avis)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Avisa Velgeren var før, under og etter krigen den mest antinazistiske på Gjøvik. Denne artikkelen fra 30. juni 1945 viser den tendensen.

Velgeren var ei avis som ble utgitt på Gjøvik fra 1904 til 1965. Avisa var først Arbeiderdemokratenes organ på Vestopplanda. Etter at demokratene gikk sammen med moderpartiet Venstre ca. 1936, ble Velgeren Venstres blad i Gjøvik-området.

Avisa kom ut første gang 2. september 1904, under navnet Vælgeren. Arbeiderdemokratene sto sterkt i Gjøvik-området, og menn som Johan Castberg, Alf Mjøen og Hans Volckmar tok initiativ til det nye bladet. Velgeren fikk lokaler i Haugomfabrikken ved Hunnselva, et bygg som Mjøen eide. Seinere (1908?) flytta Velgeren inn i egen gård i Bakkegata. Den første tida kom den ut som ettermiddagsavis, tre dager i uka. Seinere ble den dagsavis. Avisa gikk konkurs i 1925, i ei tid da Arbeiderdemokratenes posisjon i norsk og lokal politikk var sterkt svekka. Likevel kom avisa raskt i gang igjen. Fra ca. 1932 til 1938 var Verdens Gangs seinere sjefredaktør, Oskar Hasselknippe, journalist i Velgeren.

Avisa var sterkt antinazistisk. Redaktør Alf Rønning ble arrestert første gang i oktober 1940 og satt i to måneder, deretter på nytt våren 1942 og satt på Grini resten av okkupasjonen. Ludvig Thorsen tok over redaktørstolen i 1940, men avisa ble stoppa av NS-styret i 1941. Myndighetene satte den så igang igjen i januar 1942 og bytta navn til Oplendingen fra 15. mai 1942, før avisa gikk inn 1. juni 1944.

25. juni 1945 kom avisa i gang igjen. Alt i 1946 var det imidlertid mange i Gjøvik som ønska å etablere en sterk borgerlig konkurrent til Oppland Arbeiderblad, som var byens dominerende avis. Gjøvik handelsstandsforening var blant de ivrigste forkjemperne for ei sammenslåing av avisene Samhold og Velgeren. I 1950 ble bladene delvis slått sammen. Det kom fortsatt ut to aviser med hvert sitt navn, men med unntak av lederartiklene var innholdet i hovedsak det samme. Velgeren var da Venstres avis, mens Samhold var Bondepartiets organ. Samme ordning fantes i Lillehammer med Gudbrandsdølen og Lillehammer Tilskuer.

1. oktober 1965 ble de to avisene slått helt i hop, under navnet Samhold/Velgeren. Det nye organet hadde et visst Venstre- og Velgeren-preg til 1973, da Alf Rønning ble pensjonist. Avisnavnet ble forkorta til Samhold i 1984, og da var Velgeren entydig vandra ut av historien.

Redaktører

Vælgeren fra lørdagskvelden 14. mars 1914. Avis brukt som isolasjon i stubbloft på Øver-Kallrustad i Nordlia, Østre Toten. Martin Kalrustad var abonnent.

Kilder og litteratur