Vesle-Sverige

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 11. okt. 2008 kl. 12:57 av Bent (samtale | bidrag) (Opprettet av Bent Ek på grunnlag av egen artikkel i Eiker Leksikon.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Vesle-Sverige er navn på et boligområde mellom Fredfoss og Vestfossen sentrum i Øvre Eiker kommune, på grunnen til gårdene Arneberg (gnr.27), Torberg (gnr.34) og Hedenstad (gnr.35).

Den første villabebyggelsen skriver seg fra tida omkring 1910, da flere av funksjonærene og arbeiderne ved Fredfoss Uldvarefabrikk bosatte seg her. Flere av husene lå langs Fredfossgata, som bedriften anla, og her ble det satt opp flere større bolighus med leiligheter for arbeiderne - "Arken", "Langgården" og "Uglebo". En stor del av arbeidsstokken ved Fredfoss Uldvarefabrikk var svenske innvandrere, og dette var bakgrunnen for at navnet "Vesle-Sverige" oppsto på folkemunne.

Også øst for fabrikken, i Gommerudbakkene, bodde det mange med tilknytning til fabrikken, og det er vanlig å regne dette som en del av Vesle-Sverige. Det samme gjelder boligområdet Nybyen, som ble bygd ut på 1920-tallet på vestsiden av Smørgravveien, samt bebyggelsen langs Fabrikkgata ned til Skjelsbekken og mellom Møllabekken og Røkebergbakkene. I det sistnevnte området ble det nye boligfeltet Fredfoss Hageby bygd ut på 1970-tallet. På Arnebergjordet, der ullvarefabrikkens arbeiderbrakker sto tidligere, ble det bygget ut et boligfelt på 1980-tallet.

Vesle-Sverige er omgitt av jordbruksarealer knyttet til gårdene Gommerud, Torberg, Hedenstad og Besseberg. De dominerende industribedriftene har vært Ekers papirmølle (1801-1879), Ekers Kemiske Fabrik (1881-ca.1900) og Fredfoss Uldvarefabrikk (1895-1968), som alle lå på Fredfoss. I dag er dette gamle industriområdet omdannet til Fredfoss Kulturpark. På Sandholt ligger dessuten verkstedbedriften Kåre Besseberg AS, tidligere Sandholt Mek. Verksted. På samme sted lå tidligere Thorberg Teglverk. Juel A. Andersens kolonial i Fabrikkgata var i drift fra [[1926}} til omkring 1970. Per Engeset driver tannlegepraksis på "Doktorhjørnet", på hjørnet av Fredfossgata og Smørgravveien.

Av idrettsanlegg kan nevnes Vestfoss AIL's fotballbane Smørgravsletta og hoppbakken Nypekollen. I dag ligger Strandajordet Idrettspark i utkanten av boligområdene.

Navnet "Vesle-Sverige" er fortsatt i alminnelig bruk i dag. Området beskrives i boka "Blues for Vesle-Sverige" av Stein Andersen.