Vika (Harstad): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 16: Linje 16:
Først på 1800-tallet var det en mengde hus på gården i tillegg til hovedbygningen: Fjøs, stabbur, to høylader, kornlade, stall med tilbygd bu og smie. Huset på bryggekanten tjente i 1950-1954 (ca) som butikk for [[Vågen Samvirkelag]], som i 1954 bygde eget hus på eiendommen. Dette huset ble senere solgt til fiskehandler [[Leif Ringberg]]s, og eies i dag av kunstmaleren [[Geir Samuelsen]] som har bolighus og galleri her.
Først på 1800-tallet var det en mengde hus på gården i tillegg til hovedbygningen: Fjøs, stabbur, to høylader, kornlade, stall med tilbygd bu og smie. Huset på bryggekanten tjente i 1950-1954 (ca) som butikk for [[Vågen Samvirkelag]], som i 1954 bygde eget hus på eiendommen. Dette huset ble senere solgt til fiskehandler [[Leif Ringberg]]s, og eies i dag av kunstmaleren [[Geir Samuelsen]] som har bolighus og galleri her.


[[Wickstrøm-brygga]] hører med til miljøet i Vika og er vel mer et bryggehus. Den stod tidligere på [[Sandtorg]] og ble brakt til Vika i 1920-årene. Den var eid av Carl Wickstrøm som drev garveri her og Agda Wickstrøm (1883-1954) som hadde kolonialbutikk i bolighuset like ved så sent som på 1940-tallet. De hadde ingen barn, og eiendommen gikk i arv til fru Signe (Lind) Birkeland, gift med politibetjent Jacob Birkeland. Senere ble hus og brygge solgt og eies i dag av Randi Reppen og Arild Mjørlund.
[[Wickstrøm-brygga]] hører med til miljøet i Vika og er vel mer et bryggehus. Den stod tidligere på [[Sandtorg]] og ble brakt til Vika i 1920-årene. Den var eid av Carl Bjarne Wickstrøm (1874-1941) som drev garveri her og Agda Wickstrøm (1883-1954) som hadde kolonialbutikk i bolighuset like ved så sent som etter 1944. De hadde ingen barn, og eiendommen gikk i arv til fru Signe (Lind) Birkeland, gift med politibetjent Jacob Birkeland. Senere ble hus og brygge solgt og eies i dag av Randi Reppen og Arild Mjørlund.





Sideversjonen fra 3. okt. 2008 kl. 17:58

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre Gamnes og Vika er gamle handelssteder og karakteriseres med sine tre gamle brygger og bryggehus. Disse bygningene oppfattes gjerne som en enhet, men skillet mellom stedene Gamnes og Vika går mellom dem.

GAMNES
Da Gamnes hadde god havn, brukte fogdene i Ervik «Gamnæset» til oppsett av sine båter, som i den siste råseiltiden telte hele fem jekter. Gamnes karakteriseres med sin brygge med tilhørende bryggehus, og så sent som i 2007 stod den gamle butikken (også kalt Gamnesbutikken eller Brødrene Aronsen) og vitnet om gårdens betydning som handelssted. Butikkbygningen er nå flyttet og skal restaureres på nytt sted på tunet til hovedgården.

Gamnesbrygga var i sin tid også viktig i sildnotfisket. Den går også under navnet «Aronsen-brygga» etter Aron Arnesen og hans sønner Eidis og Arne Aronsen. De to sistnevnte startet i 1903 landhandel på Gamnes under navnet Brødrene Aronsen. Butikkbygningen ble i 2007 flyttet inn på gårdstunet til hovedbygningen.


VIKA
Den vestlige delen av Vika tilhørte fra 1704 brukerne på Røkenes gård. Hans Rasmussen Rafn kjøpte eiendommen, og senere var den i Rafn- og Normann-slektens eie inntil Maren Normann i 1857 solgte stedet til sin svigersønn Helge Andersen Lind (1802-1869), (bror til Peder Lind i Harstadhavn) som kom fra Engan i Salten. Han førte i 1835 opp det store hovedbygningen i Vika og drev stort inne jektefart og hadde gjennom årene eierandeler sammen med svigerfaren i «Flygende Stjerne», «Magerræven», «Imanuel» og «Harmonien». Selv eide han alene «Grægusminde» og «Hjelperinde». Helge solgte i 1860 eiendommen til sin stesønn Anders Kristiansen Lind, og denne solgte halve eiendommen i 1865 til Elias Olsen (1841-1936). (Opplysninger om ny hjemmelshaver etter 1952 mangler.)

Først på 1800-tallet var det en mengde hus på gården i tillegg til hovedbygningen: Fjøs, stabbur, to høylader, kornlade, stall med tilbygd bu og smie. Huset på bryggekanten tjente i 1950-1954 (ca) som butikk for Vågen Samvirkelag, som i 1954 bygde eget hus på eiendommen. Dette huset ble senere solgt til fiskehandler Leif Ringbergs, og eies i dag av kunstmaleren Geir Samuelsen som har bolighus og galleri her.

Wickstrøm-brygga hører med til miljøet i Vika og er vel mer et bryggehus. Den stod tidligere på Sandtorg og ble brakt til Vika i 1920-årene. Den var eid av Carl Bjarne Wickstrøm (1874-1941) som drev garveri her og Agda Wickstrøm (1883-1954) som hadde kolonialbutikk i bolighuset like ved så sent som etter 1944. De hadde ingen barn, og eiendommen gikk i arv til fru Signe (Lind) Birkeland, gift med politibetjent Jacob Birkeland. Senere ble hus og brygge solgt og eies i dag av Randi Reppen og Arild Mjørlund.


Litteratur

  • Lysaker, Trygve: Trondenes bygdebok. Harstad 1956.