Ytterholmen fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. nov. 2013 kl. 12:58 av Høvås (samtale | bidrag) (Ny side: Beliggenhet: Herøy kommune, Nordland Opprettet: 1912 Status: Automatisert og avbemannet 2003 Funksjon: Kystfyr Eier: Herøy kommune, utleie ved [http://www.seloykystferie.no/ Seløy...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Beliggenhet: Herøy kommune, Nordland

Opprettet: 1912

Status: Automatisert og avbemannet 2003

Funksjon: Kystfyr

Eier: Herøy kommune, utleie ved Seløy Kystferie

Tekst: Seløy Kystferie

Her følger noen glimt av fyrforvalternes historie om holmen og fyret:

På Ytterholmen, med storhavet som nærmeste nabo, har det bodd folk langt tilbake. Det finnes et sagn om et ungt par som holdt til her, i ei lita hytte i ly av en bergknaus. Kona het Vendel. En dag var mannen og sønnen på sjøen for å fiske. Været var bra, men plutselig satte tungsjøen inn, og grov opp havet. De to i båten prøvde forgjeves å komme seg i land på Ytterholmen. Kona sto på land og så på at hennes kjære forsvant i havet. Det tok mange dager før folk ble klar over tragedien, og fikk berget henne derfra. Dette må ha skjedd lenge før fyret ble opprettet.

Fastboende var det lenge før fyret kom, og det bodde folk her, sammen med fyrvokterne, fram til 1948. På det meste var her 3 familier, med til sammen 9 unger. De hadde fjøs med geiter, sauer, kyr og høns. Det største problemet var mangelen på ferskvann. Beboerne måtte samle regnvann, men i lange perioder med dårlig vær var det bare saltvann å finne. Her var ofte så værhardt at det ikke var mulig å bevege seg utendørs.

Ytterholmen har også hatt ord på seg for å være tilholdssted for overnaturlige vesener, og det er nedskrevet et sagn som forteller om et ”huldrebryllup”. Det finnes også en hule her som kalles for ”Kirka”. Det skal angivelig ha vært holdt gudstjeneste her. Det er nok heller lite sannsynlig, siden havet til stadighet sprøyter over hulen, og i tillegg lager fryktelig mye bråk.

Se mer om norske fyrstasjoner på Norsk fyrhistorisk forenings sider www.fyr.no

Se også: Eli J. Ellingsve. 2007. Finn et fyr. Tapir Akademisk forlag

Kystverket. 2009. Landsverneplan for Maritim Infrastruktur.