Ytterholmen fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ytterholmen fyrstasjon
Oppretta: 1912
Status: Automatisert og avbemannet 2003
Funksjon: Kystfyr
Eier: Herøy kommune
Sted: Ytterholmen
Kommune: Herøy kommune
Fylke: Nordland

Ytterholmen fyrstasjon i Herøy kommune i Nordland ble oppretta i 1912. Fyret ble automatisert og avbemanna i 2003.

Ytterholmen, med storhavet som nærmeste nabo, har det bodd folk langt tilbake. Det finnes et sagn om et ungt par som holdt til her, i ei lita hytte i ly av en bergknaus. Kona het Vendel. En dag var mannen og sønnen på sjøen for å fiske. Været var bra, men plutselig satte tungsjøen inn, og grov opp havet. De to i båten prøvde forgjeves å komme seg i land på Ytterholmen. Kona sto på land og så på at hennes kjære forsvant i havet. Det tok mange dager før folk ble klar over tragedien, og fikk berget henne derfra. Dette må ha skjedd lenge før fyret ble opprettet.

Fastboende var det lenge før fyret kom, og det bodde folk her, sammen med fyrvokterne, fram til 1948. På det meste var her 3 familier, med til sammen 9 unger. De hadde fjøs med geiter, sauer, kyr og høns. Det største problemet var mangelen på ferskvann. Beboerne måtte samle regnvann, men i lange perioder med dårlig vær var det bare saltvann å finne. Her var ofte så værhardt at det ikke var mulig å bevege seg utendørs.

Ytterholmen har også hatt ord på seg for å være tilholdssted for overnaturlige vesener, og det er nedskrevet et sagn som forteller om et ”huldrebryllup”. Det finnes også en hule her som kalles for ”Kirka”. Det skal angivelig ha vært holdt gudstjeneste her. Det er nok heller lite sannsynlig, siden havet til stadighet sprøyter over hulen, og i tillegg lager fryktelig mye bråk.

Kilder

  • Eli J. Ellingsve: Finn et fyr, Tapir Akademisk forlag, 2009
  • Kystverket: Landsverneplan for maritime kulturminner, 2009 (pdf)
  • Seløy Kystferie

Se også