Øre kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Øre kommune er en tidligere kommune (herred) i Møre og Romsdal, opprettet som Øre formannskapsdistrikt i 1837. Den er en del av nåværende Gjemnes kommune. Navnet øre kommer av det norrøne øyrr, og betyr grusbakke.

Øre kommune tilsvarte området (halvøya) mellom Tingvollfjorden og Batnfjorden, inkludert bygdene Angvika, Flemma og Osmarka. Opprinnelig var også en del av området nordvest av Batnfjorden, Gjemnes, med i Øre kommune.

Den 1. januar 1882 ble en liten del av Frei kommune (Fredø) med 40 innbyggere overført til Øre. Men allerede året etter, den 1. september 1893, ble kommunegrensene igjen justert. Gjemnes, sammen med deler av de tidligere kommunene Frei og Kvernes ble overført til den da nyopprettede Gjemnes kommune. Ved denne kommunejusteringen var det 226 innbyggere som ble berørt.

Ved kommunesammenslåingene 1. januar 1965 ble Øre kommune inkludert i den nye stor-kommunen Gjemnes kommune, sammen med Bergsøya i Tingvoll kommune. Øre kommune hadde ved like før sammenslåingen 1 565 innbyggere.