Østenstad kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østenstad kirke
ØSTENSTAD 16.jpg
Østenstad kirke med menighetslokalet.
Foto: Karl Braanaas (2006).
Sted: Asker kommune
Byggeår: 1980
Kirkegård: Østenstad kirkegård
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo
Prosti: Asker
Prestegjeld: Østenstad
Fellesråd: Asker
Sokn: Østenstad
Arkitekt: Harald Hille
Altertavle: Seierskrusifiks av Terje Grøstad.

Østenstad kirke i Gudolf Blakstads vei 40 i Asker kommune er soknekirke for Østenstad menighet. Den ble vigslet 23. mars 1980, og er en prektig arbeidskirke. Fra kirkebakken er det praktfull utsikt ut over Oslofjorden, Nesoddlandet og inn til Oslo. Fram til 2000-åra var kirken også hovedkirke i Østenstad prestegjeld.

Kirken er et resultat av grundig forarbeid med mobilisering av grasrota i distriktet. I 1961 ble det holdt et møte i Blakstad bedehus, hvor man skulle organisere arbeidet. Sentrale medlemmer i byggekomiteen hadde evnen til å bygge bro over motsetninger, og inspirerte til nytenkning. Kirkens arktitekt var Harald Hille.

Kirken består av kirkerom og menighetssal med scene, sakristi, dåpsrom, kirkestue, møterom og kontoravdeling. Menighetssalen fungerer som tilleggssal til kirkerommet. Når menighetssal, kirkerom, scenen og kirkerommet knyttes sammen, er det ca. 600 sitteplasser. Altertavlen (seierskrusifiks) og glassmaleriene (de fire evangelister) er laget av Terje Grøstad, mens arkitekten tegnet pregestol og døpefont. Bjørg Abrahamsen har laget messehaglene, og Molle Cecilie Major de tre store og tre små alterteppene. Paul Ott har levert et klassisk orgel.

Kirkeklokkene er levert av Olsen Nauen klokkestøperi med innskriftene «Kom til meg» og «Lov Herren, hele hans skapning».


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Østenstad kirke er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.