Anders Kristoffersen Lie

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra A. C. Lie)
Hopp til navigering Hopp til søk

Anders Kristoffersen Lie, ofte kalt A. C. Lie (født 28. september 1848 i Vestre Toten, død 23. oktober 1911) var smed og arbeiderdemokrat.

Lie var sittende bystyremedlem i Gjøvik da han stilte som stortingskandidat ved valget i 1909. Han stilte for Arbeiderdemokratene i enmannskretsen Lillehammer, Hamar, Gjøvik og Kongsvinger.

Suverent flest stemmer fikk han i hjembyen med omtrent 26 %, men verre gikk det i Kongsvinger med omtrent 14 %, Hamar med omtrent 9 % og i Lillehammer med omtrent 6 %. Venstre støttet hans kandidatur, men hvem de støtta for å gå til valg sammen med ham var uklart. Tre personer forsøkte å stille som Lies personlige varamann: arbeiderdemokraten Bernt Thorud og venstremennene L. Larsen og Adolf Houg. Verken Lie eller noen av hans varakandidater nådde uansett opp til andre valgomgang, som ga høyreseier i kretsen.

Lie bodde på dette tidspunktet med kone i Skogvegen 4 i utkanten av Gjøvik sentrum. Han var gift flere ganger, og hadde tidligere blitt enkemann. Lie døde selv av slag i 1911.

Lie var også avholdsmann (IOGT), først en av de ledende i Losje Vårbud før han var med på å stifte Losje Nordlyset i Hunndalen 22. februar 1896.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!