Anders Kristoffersen Lie

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «A. C. Lie»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Brev fra A. C. Lie til partifellen Johan Castberg, datert 21. oktober 1907. Castberg bes om å møte på generalforsamlinga til avisa Velgeren.

Anders Kristoffersen Lie, ofte kalt A. C. Lie (født 28. september 1848 i Vestre Toten, død 23. oktober 1911) var smed, lysverksassistent, engasjert avholdsmann og arbeiderdemokrat.

Han vokste opp i Fjellsmarka i Vestre Toten, som sønn av Kristoffer Larsen. I 1871 giftet han seg med Teoline Kristiansdatter (1850–1897) fra nabobygda Østre Toten, og de bodde blant annet på Lisøgarden, som han sannsynligvis tok etternavnet sitt fra. De fikk seks barn før de rundt 1890 flyttet til Gjøvik, der Anders Lie slo seg opp som smed og gårdeier. I 1897 ble han enkemann, men noen år seinere giftet han seg opp igjen med den 26 år yngre Dina Danielsen.

Lie var avholdsmann (IOGT), først en av de ledende i Losje Vårbud før han var med på å stifte Losje Nordlyset i Hunndalen 22. februar 1896.

Han var sittende bystyremedlem i Gjøvik da han stilte som stortingskandidat ved valget i 1909. Han stilte for Arbeiderdemokratene i enmannskretsen Lillehammer, Hamar, Gjøvik og Kongsvinger.

Suverent flest stemmer fikk han i hjembyen med omtrent 26 %, men verre gikk det i Kongsvinger med omtrent 14 %, Hamar med omtrent 9 % og i Lillehammer med omtrent 6 %. Venstre støttet hans kandidatur, men hvem de støtta for å gå til valg sammen med ham var uklart. Tre personer forsøkte å stille som Lies personlige varamann: arbeiderdemokraten Bernt Thorud og venstremennene L. Larsen og Adolf Houg. Verken Lie eller noen av hans varakandidater nådde uansett opp til andre valgomgang, som ga høyreseier i kretsen.

Lie bodde på dette tidspunktet med kona Dina i Skogvegen 4 i utkanten av Gjøvik sentrum. Lie døde av slag i 1911.

Kilder