Aase Wethal. Belysning, husflid og brukskunst (Lillestrøm)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aase Wethal.
Foto: Kjøpmannskalenderen 1948.

Aase Wethals forretning for belysning, husflid og brukskunst ble opprettet i Lillestrøm av Aase Wethal 8. oktober 1934. Bedriften omfattet de første årene salg av egen produksjon av lampeskjermer. God økonomi var årsaken til at den ble utvidet til å omfatte salg av elektrisk belysning. Da ble det påkrevet at hun løste handelsbrev, og det gjorde hun i 1937. Senere ble bedriften en spesialforretning for mange slags belysning og i tillegg presangartikler som husflid, brukskunst og keramikk. Dessuten drev hun systue for lampeskjermer. Wethal bygde egen gård i Solheimsgata 6. I 1949 hadde bedriften i tillegg til innehaveren seks syersker, en malerinne og en funksjonær som var hennes søster Else Wethal.

Aase Wethal etablerte forretning i Lillestrøm i 1934.
Foto: Bangen 1947.

Aase Wethal var født i Ullensaker i 1912. Utdannelsen hennes var handelsskole og malerskole. I årene 1928-1932 var hun ansatt i Oslo Lampeskjermfabrikk. Wethal fikk førstepremie og sølvmedalje for lampeskjermer på Lillestrømutstillingen i 1933. Bedriften ble nedlagt i 1990-åra.

Kilder og litteratur

  • Bangen, Olav: Vegviser for Lillestrøm. Kristiansand 1947.
  • Helset, Daniel (red.): Kjøpmannskalenderen. Norges kjøpmenn. Akershus fylke. Oslo 1948.
  • Sætherskar, Johs. (red.): Det Norske næringsliv. 12 : Akershus fylkesleksikon, Bergen 1952. Digital versjonNettbiblioteket.