Almanakk
En almanakk er en årskalender som inneholder en eller flere typer informasjon for de ulike dagene, og som kan brukes til å holde orden på avtaler eller som dagbok. Den første, trykte danske almanakken kom trolig ut i 1555, og den første boka som ble trykt i Norge i 1644 var Tyge Nielssøns almanakk. Ordet kommer fra middelalderlatin almanach, og dette kommer trolig fra arabisk al-manākh, som betyr 'klimaet' og da rimeligvis er en henvisning til at det er vanlig at almanakken informerer om årstider, vær, soloppgang og -nedgang og liknende. Eldre almanakker inneholdt ofte spådommer. Dette ble forbudt i Frankrike i 1579, men andre steder fortsatte man med astrologiske profetier også etter dette.
De eldste danske almanakkene fungerte som årelatingskalendere, og hadde lite annen informasjon. Men etter hvert ble kalenderopplysninger om helligdager og slikt, astronomiske og astrologiske opplysninger og værspådommer det viktigste. Fram til 1803 var det astronomiske data for København i de dansk-norske almanakkene, men fra 1804 ble også Christiania og Trondheim dekka. Københavns Universitet fikk enerett på å utgi almanakker, og i 1684 ble bota for å bryte dette privilegiet satt til hele 300 riksdaler. Det er allikevel kjent noen piratutgaver, som den nevnte almanakken til Tyge Nielssøn fra 1644. I 1814 ble retten til å utgi almanakker i Norge gitt til Det Kgl. Frederiks Universitet i Christiania.
Etter hvert ble kostnaden for en almanakk stadig lavere, ettersom det ble billigere å trykke dem. De ble da allemannseie, og var ikke minst viktige for bønder og fiskere som var avhengig av årstidene og været.
De aller fleste forholder seg til en eller annen form for personlig kalender, i dag ofte i digital form. Men det gis også ut tradisjonelle almanakker, i Norge av Almanakkforlaget som gir ut Norsk Almanakk, Aplan og Den 7de Sans.
Kilder og litteratur
- Almanakk i Norsk historisk leksikon.
- Almanakk på Wikipedia på bokmål og riksmål.
- Almanakkforlaget i Store norske leksikon.