Anders Østbye (1849-1928)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østbyegården ca. 1900. Anders Østbye og familien hadde hele andre etasje. De kan skimtes på de to balkongene.
Foto: Mjøsmuseet.

Anders Østbye (født 1849 på Søberg i Eid, død 1928) var fabrikkeier og lokalpolitiker på Gjøvik. I 1890 grunnla han sammen med Hans Christian Hansen Gjøvik støperi. De to ble i 1895 medeiere i Norges første bil, en Benz fra Mannheim i Tyskland. Doningen ble året etter brukt i landets første bilrute, fra Tretten til Ringebu i Gudbrandsdalen. Østbye var Venstre-mann og Gjøviks ordfører i åra 1895-96, 1898-99 og 1901. Han var nevø av fargeri- og renserieier Anders Østbye i Brugata i Oslo, bestefar til Splitkein-grunnlegger Peter Østbye.

En borgerlig Venstre-familie

Familien Østbye tilhørte uten tvil borgerskapet på Gjøvik. Anders Østbye var demokrat og Venstre-mann, men familien var velstående. Om Østbyes barn gikk på den offentlige Gjøvik skole, noe de gjorde av ideologiske grunner, kom hushjelpa med mat og varmt drikke i storefri. Maten fikk de spise i vaktmesterstua. De andre ungene måtte derimot gå ute i skolegården med matdåse i all slags vær. Østbye-ungene skal imidlertid ikke ha skilt seg ut språklig. Herborg Østbye forteller at søstera Marit lærte seg å si "kurv" og "ikke" da hun gikk på handelsgymnas i Oslo rundt 1900. Herborg konfronterte henne med dette språklige "sviket", at hun hadde gitt avkall på det vanlige "kørj" og "itte".

Østbye-familien disponerte sjøl hele annen etasje i den gården de eide nederst i Storgata. På kjøkkenet i Østbyegården var det alt ca. 1913 elektrisk komfyr. Komfyren var amerikansk og het Hot Point! Ekteparet Østbye arrangerte borgerball sammen med bl.a doktor Marcussen, brukseier Fredrik Fischer og konene deres.

Kilder og litteratur

  • Anders Østbye i folketelling 1900 for Gjøvik kjøpstad fra Digitalarkivet
  • Uri, Herborg: «Glimt fra Gjøvik. Barndomsminner rundt året 1900. Herborg Uri, født Østbye, forteller til sin datter Herdis Uri Jensen», i Årbok for Gjøvik 2005, s. 22-54.

Eksterne lenker