Arendal gamle rådhus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arendal gamle rådhus.
Foto: Karl Ragnar Gjertsen (2006)
Rådhuset i 1942.
Foto: Halvor Vreim
Rådhuset i 1942.
Foto: Halvor Vreim

Arendal gamle rådhus, det staselige bygget som har gitt navn til gaten det står i, ble bygget som bolig for en av Arendals mange driftige forretningsmenn.

Dette er Norges høyeste trehus den dag i dag. Det ble bygget mellom 1812-15 som privatbolig for grosserer og konsul Morten Michael Kallevig og hans familie. Bygningen er tegnet i ren empirestil, strengt komponert etter klassiske forbilder. Morten Michael Kallevig døde i 1827. Med tiden flyttet hans frue Kitty tilbake til København, hvor hun som ung hadde fått sin utdannelse. I 1844 solgte hun huset til Arendal kommune og det var rådhus helt frem til 2005.

Da Kallevig kjøpte denne tomten, stod det et hus som gikk så langt ut som til de søylene man i dag ser i inngangshallen. For å få bedre plass til hus og brygge, senket Kallevig to skip med steinlaster til fundament.

Underetasjen ble benyttet til kjeller og lager for handelsbedriften, andre etasje var delvis kontorer og delvis daglig bolig for familien, mens tredje etasje utelukkende ble brukt til selskapeligheter. Den blå salen og den grønne salen er trolig i dag nesten som i sin opprinnelige form. Festiviteten og jurysalen er imidlertid blitt endret etter hvert .

Festiviteten

Festiviteten ble ombygd til Kong Oscar IIs besøk i Arendal i 1891. Opprinnelig var taket i salen buet og malt mørkeblått med gullstjerner på, slik at man danset ”under stjernene”. Galleriet ble lagt rundt hele salen, opprinnelig bestod det bare av delen inn mot fjellet. Der satt orkesteret og spilte. De store maleriene som i dag pryder salen ble også anskaffet ved denne anledningen. Det gjaldt også portrettet av kongen som til enhver tid blir byttet ut med portrett av den regjerende monark. Tidligere bilder av monarker henger i dag i jurysalen.

I festiviteten henger også det eneste originale interiøret som man antar er igjen, nemlig de 5 store lysekronene. I Kallevigenes tid var huset svært godt utstyrt; interiør, serviser og porselen fra fortrinnsvis England og Frankrike, og ikke minst de 125 håndlagde spisesalstolene i mahogni som fruen fikk fraktet hjem. Det meste av innboet ble solgt på auksjon i 1844, noe er blitt bevart på Aust-Agder kulturhistoriske senter og noe er fremdeles i familiens eie.

Portrettsamlingen

Portrettsamlingen som henger i rådhuset er Norges største. Med stort og smått henger det innpå 140 portretter på veggene. Den ble også påbegynt i forbindelse med kongebesøket i 1891. De fleste portrettene er av legatstiftere og andre velgjørere i byen. Her finnes portretter av byens første prester så vel som av ingeniøren og gründeren Sam Eyde.

Se også

Kilder


Kulturminneaaret logo kort.jpg Hele eller deler av Arendal gamle rådhus er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 58.45745° N 8.76526° Ø