Arent de Besche

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arent Greve de Besche.
Foto: Ukjent/Det norske medicinske selskab.

Arent Greve de Besche (født i Kristiania 4. desember 1878, død 17. september 1945) var lege. Han hadde doktorgrad innen bakteriologi og var dosent ved universitetet i Kristiania/Oslo, spesialist i hjerte- og lungesykdommer, og var særlig kjent for sine studier av allergiske sykdommer.

Familie

Arent Greve de Besche var sønn av Oscar de Besche (1846-1909) og Anna Sophie Løberg, og ble gift i 1914 med Anna (Anita), født Iversen (1883-1967). Farfaren Johan Gerhard de Besche (1821-75), var også lege, og eier av Morgenbladet. Faren var også eier av Morgenbladet.

Slekten de Besche er svensk-norsk av nederlandsk opprinnelse, innvandret til Sverige på 1500-tallet. En gren av slekten kom via Sverige til Norge med kanonstøper Peter de Besche (1618-74).

Liv og virke

Arent Greve de Besche tok examen artium ved Aars og Voss skole i Kristiania i 1896, og ble cand. med. i 1904. I 1913 tok han den medisinske doktorgrad på en avhandling innen bakteriologi. Han studerte også bakteriologi i Berlin.

de Besche var først assistent ved Kristiania kommunale sykehus’ patologisk-anatomiske laboratorium, og deretter ved Rikshospitalets patologisk-anatomiske institutt. Han var dosent i bakteriologi ved universitetet i Kristiania fra 1920, og praktiserte også som spesialist i hjerte- og lungesykdommer. Han var særlig kjent for sine studier over allergiske sykdommer og anafylaksien.

Arent Greve de Besche var formann i Det norske medicinske selskab 1930-32.

Ved folketellingen for Kristiania i 1900 er de Besche registrert som medisinstudent på adressen Tidemands gate 4. Ved folketellingen for Aker i 1910 er han registrert som lege ved Holmenkollen sanatorium. I adresseboka for Oslo for 1940 er han oppført med privatadresse Haakon den godes vei 2 på Vinderen i Aker,

Ettermæle

Arent de Besche er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Arent Greve de Besche døde under et opphold i Stockholm. I en nekrolog i Aftenposten 18. september 1945 ble han omtalt slik (utdrag):

Dr. de Besche var meget vel skikket for sin gjerning, med en skarp og alltid våken intelligens, selvstendig i arbeidsmetoder og forskning, klar i sin evne til å tilrettelegge sine resultater, kritisk i sin metodikk og bedømmelse av sine funn. Han raget høyt blant de unge vitenskapsmenn innen skandinavisk medisin, mens han ennu sto i sin fulle arbeidskraft. … Dr. de Besche har i de siste år for sin helses skyld oppholdt seg ved kursteder i vårt naboland, og det har sikkert været med megen vedmod han – som den gode nordmann han var – har måttet renonsere på å komme tilbake til sitt land og oppleve dets befrielse.

Arent Greve de Besche er gravlagt i familiegrav på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen dr. med. er benyttet på gravminnet.

Kilder og referanser

Eksterne lenker