Arnestad Bruk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arnestad Bruk i Vollen spesialiserte seg på møbler til norske skip bygd i utlandet.
Foto: Karl Braanaas (2008).

Arnestad Bruk AS, bedrift etablert i Vollen i Asker 1939 av Ragnar Chr. Natvig. Produksjonen den første tiden var settbord og sybord. Senere ble det stoler, sofaer, bord, benker og skap.

Arnestad Bruk spesialiserte seg på skipsmøbler og fikk enerett til å levere møbler til norske skip bygd i utlandet. Bedriften hadde et nært samarbeid med landets beste møbeldesignere.

Bl.a. er møblene til kongeskipet Norge levert fra Arnestad Bruk, etter tegninger fra designerfirmaet Rastad & Relling.

I 1952 arbeidet 30 personer ved bedriften. I slutten av 1950-årene og i 1960-årene ble det utviklet flere hvilestolmodeller med regulerbare innstillinger.

Rockestolen

«Rockestolen» fra Arnestad regnes som forløperen til den senere Stressless Original som kom i 1971. I tillegg til trendsetteren Rockestolen utviklet de «A-kroken», den første sofagruppen med hjørneløsning og valgfri plassering av armlenene.

Salg og avvikling

Bedriften ble solgt 1967. Møbelproduksjonen ble avviklet mot slutten av 1960-årene. I en periode fra 1968 og frem til 1982 holdt Norsk Presstoff A/S til på Arnestad Bruk.

Maudbukta Eiendom kjøpte første del av eiendommen i 1999, og den siste delen noe senere. På det tidspunktet visste de ikke ennå hva det endelige prosjektet skulle bli, men at det skulle være en næringsdel i tillegg til boliger lå i prosjektet. Helt siden Vollen Kystkultursenter åpnet i 1994 i Selvikvillaen like ved, har det vært et ønske om å få berget mer av den stolte historien i området. Med et forpliktende samarbeid med Maudbukta eiendom, Sjøskolen og Asker kommune var forutsetningene lagt til rette for at Akershus fylke valgte Vollen som sted for Oslofjorden Trebåtmuseum.

I mai 2010 ble Arnestad Bruk revet, og nye leiligheter og hus ble ferdigstilt i oktober 2012. Samtidig ble trebåtmuseet og sjøskolen ferdigstilt. Trebåtmuseum (åpning 2013) og sjøskolen ligger under leiligheter og hus i Bruksveien ut mot Maudbukta med adkomst fra Chr. Jensens vei.


Koordinater: 59.80071° N 10.4896534° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Arnestad Bruk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.