Arnt Haugen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Arnt Haugen (født 3. januar 1928 i Jondalen, død 26. juni 1988 i Kongsberg) var trekkspiller, orkesterleder, arrangør og skribent. Han var sønn av gruvearbeider Thorvald Haugen og Agnes Gravningsbråten. Haugen ble i 1950 gift med Evelyn Sandvik. Deres sønn er journalist og musiker Thor-Rune Haugen.

Haugens fødested, Jondalen utenfor Kongsberg, er ei bygd med rike folkemusikktradisjoner. 6 år gammel fikk han både en énrader og en fiolin i julepresang av to onkler, hjemvendt fra U.S.A. Debuten inntraff få dager etterpå på en lokal juletrefest.Det var trekkspillet som fanget interessen. Debuten skjedde få dager senere på en lokal juletrefest. Énraderen ble erstattet av en torader. 8 år gammel ble han eier av et pianotrekkspill. Sin eneste spilleundervisning fikk han via et korrespondansekurs fra Carl M. Iversens trekkspillstudio. Han forble gjennom hele sin karriere autodidakt.

11 år gammel spilte Arnt Haugen for første gang til dans, og ble kjent som «den 12-årige trekkspillvirtuos», en betegnelse som hang ved ham i alle fall til han var sytten år. I en amatørkonkurranse i 1942 delte han førsteprisen med den senere kjente skuespiller Per Theodor Haugen, som sang viser. Dette ledet til et engasjement som sirkusmusiker, noe han drev med fram til 1945.

Rett etter krigen debuterte Haugen i radio med en trio, bestående av to trekkspill og gitar. I 1948 debuterte spilte den samme trioen på 78-plate for merket His Master's Voice. Til sin død i 1988 spilte han på uttallige 78-plater, singler, EP-plater og LP-plater. På de fleste av innspillingene var han selv frontfigur, men ofte var han også akkompagnatør for tidens store underholdningsnavn, som Jens Book-Jenssen, Nora Brockstedt, Thore Skogman, Aage Samuelsen, Freddy Kristoffersen, Åse Wentzel og Sven Nyhus.

Haugen komponerte nesten 250 verker. Av og til skrev han også sangtekster under pseudonymet Arthur Boman, slik som slageren «Det er solskinn i hver tone» med Nora Brockstedt.

I 1971 ble fjernsynsserien Husker du med Odd Grythe som programleder, Ivar Ruste som fast oppsanger og Arnt Haugen som orkesterleder og musikalsk arrangør innledet. 130 programmer ble vist fram til 1982.

Arnt Haugen var også en flittig anvendt programleder i radio og fjernsyn. I 1955 startet han med radioprogrammet Trekkspillklubben. Den gikk med få avbrekk i rundt 25 år. Han presenterte kjente og ukjente trekkspillnavn sammen med trekkspillorkestre og andre ensembler fra hele riket.

Hoveddelen av Arnt Haugens musikalske virke befinner seg i krysningspunktet mellom slagermusikk og gammeldans. Hans kapasitet som utøver nådde langt ut over dette. Da han i 1954, først som solist med Kongsberg Orkesterforening og senere med Kringkastingsorkestret, framførte Pietro Deiros «Konsert i A», var det som én av de aller første her i vårt land.

I årene 1945–1948 var Arnt Haugen journalistlærling ved Kongsberg-kontoret til avisa Fremtiden. Han arbeidet der helt til slutten av 1960-tallet, da han ble musiker på heltid. I årene 1955–1961 var Haugen redaktør for Musikkmagasinet Rytme, et tidsskrift for trekkspillinteresserte, og i tiden 1972-1974 redigerte han Trekkspillnytt, organ for Norske Trekkspilleres Landsforbund.

Jon Faukstad omtalte ham slik i Norsk biografisk leksikon:

Gjennom sitt mangesidige virke som spillemann, turnémusiker, plateartist, komponist, arrangør, skribent og programleder i radio og fjernsyn, var Arnt Haugen en av sin tids mest profilerte trekkspillnavn, så vel hos den jevne mann som hos spesielt interesserte.

Kilder