Asaks mange kulturminner
Asak i Skedsmo har en rekke kulturminner både fra eldre og nyere historie. De eldste funnene viser at det har bodd folk på Asak helt siden yngre steinalder, dvs. fra år 4000 før Kristus. Dette er godt beskrevet under Kjeldearkiv:Asak (Skedsmo).
Et langt nyere kulturminne i det samme området er Gudleiv Asakar Kirkja, som antas å ha vært i bruk fra år 1390 til 1600. Ruinene etter kirken er godt bevart og lett å finne. I begynnelsen av 1800-tallet ble Heissfamiliens gravsted etablert i det samme området.
Skedsmo Historielag har nå sørget for at alle disse kulturminnene er gjort lettere tilgjengelig. En kartstolpe ved skihytta på Asak gir oversikt over samtlige 34 gravhauger som er registrert. I det store gravfeltet (innenfor den røde prikkede linjen) har Skedsmo Historielag nå på tatt seg å forestå skjøtsel i den lyseblå delen.
Med kartet som utgangspunkt er dette stedet et greit utgangspunkt for en vandring. Som ytterligere orientering er det inne på gravfeltet satt opp to detaljerte tavler som også er gjengitt nedenfor. Tanken er etter hvert å forsyne tavlene med "QR-koder" som med mobiltelefon kan scannes og gi ytterligere informasjon for den som vil vite mer om de enkelte gravhauger der og da.
Aktuelle lenker:
- https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Kjeldearkiv:Asak_(Skedsmo)
- https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Gudleiv_Asakar_Kirkja
- https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Asak_kirkevei_(Leirsund)
Eksterne lenker
- Gudleiv Asakar Kirkja på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no
- Asaks mange kulturminner på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no
- Skedsmo Historielags hjemmesider. https://skedsmohistorielag.no/
Kilder
- «Kirkeruinen på Asak.» I Romerikes historielags årbok, 1956.
- Haavelmo, Halvor (red.): Skedsmo. Bygdens historie: 1, Skedsmo 1929. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind III. Oslo 1950-1952, s. 1390.