Askim Gummivarefabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Askim Gummivarefabrikk ca. 1920
Foto: Carl Normann/Nasjonalbiblioteket

Askim Gummivarefabrikk ble startet i januar 1920 av Peter Mathias Bretanus Røwde. Virksomheten var en fortsettelse av A/S Viking Gummivarefabrik, Heggedal, etablert i 1906, som ble ødelagt av brann i 1913.

I begynnelsen omfattet produksjonen kalosjer og annet fottøy. I 1922 knyttet bedriften til seg som teknisk leder dr. Erw. Koch, som tidligere i flere år var teknisk direktør for Gummivarefabrikken Prowodnik i Riga. Etter den tid viste produksjonen en rask kvalitetsmessig utvikling, og etter hvert ble produksjonen utvidet med nye artikler, så vel sko og støvler. Bedriftens utbygging foregikk i et raskt tempo, og i 1931 startet man å lage dekk og slanger til sykler og biler. Av andre produkter kan nevnes trillebårhjul, samt dekk og slanger til landbrukskjøretøyer, gummihansker og votter til arbeidsbruk, legehansker, gummi såleplater, gummisåler med mer.

I 1950 hadde bedriften ca. 2200 arbeidere og funksjonærer. I 1973 ble produksjonen av fottøy flyttet utenlands, og hele fabrikken ble tilslutt nedlagt i 1991.

Kilder