Aukrustsenteret

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Aukrustsenteret sett fra Flåklypatoppen.
Foto: Chris Nyborg (2014).

Aukrustsenteret er et opplevelsessenter og museum i Alvdal i Østerdalen. Det er via til Kjell Aukrusts forfatterskap, og har en utstilling som består av modeller av oppfinnelser fra Flåklypa-universet, originaler fra Aukrusts hånd, modeller fra filmsettet til Jul i Flåklypa og ikke minst en stor modell av bilen «Il Tempo Gigante» fra Flåklypa Grand Prix. Etter Kjell Aukrusts bortgang i 2002 har senteret fått mer preg av å være et museum til minne om ham og hans verk, men det er fortsatt den levende utstillinga rundt Aukrusts fiktive Flåklypa og hans mer eller mindre virkelige Alvdal som er i sentrum.

Senteret åpna i 1996 i en bygning tegna av Sverre Fehn, som i åpningsåret mottok Statens byggeskikkpris. I 2014 åpna Flåklypatoppen på en liten høyde på senterets område. Der finner man Reodor Felgens verksted og måneraketten «Lapollo XIII» hvor besøkende kan gå gjennom astronauttrening i beste Aukrust-stil - eksempler på dette er å gå på stylter for å lære seg å tåle ekstreme høyder og å stikke hodet opp i ei dobøtte som henger fra taket, så man vet at man tåler det om man blir dratt inn i et sort hull.

På senteret finner man også et spark til tynsetingene, som alvdølene i uminnelige tider har ligget i fiendskap med. For mens Tynset har verdens største spark, har Alvdal den eldste - «ursparken» som er gravd fram fra sanda nærmest som et dinosaurskjelett.

Aukrustsenteret har siden åpninga blitt en av de viktigste turistattraksjonene i Alvdal.

Galleri

Kilder

Koordinater: 62.11348° N 10.62194° Ø