Aussendienststelle Dombås

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Aussendienststelle Dombås var et av det tyske sikkerhetspolitiet Sipos tjenestesteder under andre verdenskrig. Det ble oppretta så sent som i januar 1945, som følge av en kraftig økning i Milorgs aktivitet i området rundt Dombås. Spesielt var det viktig for tyskerne å beskytte jernbanen. Tjenestestedet var underlagt KdS Trondheim.

I løpet av krigens siste måneder ble flere motstandsfolk utsatt for grov tortur på Dombås. Einar Boyesen fra Kompani Linge ble hardt såra 29. mars 1945, og ble innbrakt til tjenestestedet. Legene konstaterte at han ikke ville overleve skadene, og det ble satt i gang avhør for å få mest mulig ut av ham. SS-Obersturmführer Julius Hans Christian Nielson leda avhørene. Nordmennene Arnold Hansen og Gerda Imerslund deltok under disse avhørene, egentlig som tolk og sekretær, men etter hvert som aktive deltakere. Boyesen var sterkt svekka og forvirra, og holdt på å røpe noe da han trodde at Imerslund var ei motstandskvinne han kjente som «Karin», men han døde på lasarettet 2. april 1945, før de kunne finne ut mer. Ragnhild Havn, som tilhørte samme motstandsgruppe som Boyesen, ble avhørt av Imerslund. Kristian Havn ble trua av Imerslund med at han ville bli skutt om han ikke fortalte det han visste.

Ivar Sletten ble også tatt i mars 1945. Han ble avhørt av blant annet SS-Sturmscharführer August Stuckmann og nordmannen Erling Fraas. Han ble blant annet slått i ansiktet med lærreim, og trua med å bli hengt opp i et tre og bli brukt som skyteblink. I samme aksjon ble Magnhild Storbråten tatt. Stuckmann og Fraas avhørte henne, og utsatte henne for svært grov vold. I april ble Reidar Dahl tatt, og også han ble utsatt for vold av Fraas. Petter Tullutt ble tatt i begynnelsen av mai 1945, bare noen få dager før den tyske kapitulasjonen. Han ble kraftig mørbanka av Fraas.

Ved rettsoppgjøret etter krigen ble Erling Fraas dømt til åtte års fengsel, Arnold Hansen til sju års fengsel og Gerda Imerslund til tvangsarbeid i to år og seks måneder. Alle tre ble dømt både for avhørene på Dombås og for andre forhold.

Litteratur og kilder

  • Veum, Eirik: Nådeløse nordmenn: Gestapo, Kagge Forlag, 2014, ISBN 978-82-489-1507-2.