Avdeling Breidablikk (Bastøy)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Avdeling Breidablikk
Breidablikk.jpg
Bygningsdata
Byggeår: 1900
Første eier: Staten
Arkitekt: Christian Fürst
Materiale: Tegl
Teknikk: Murt sveitserstil
Formål: Internat
Endringer: Ca 1950: ombygd til personalboliger. Eksteriør endret flere ganger
Adresse: Rustadbrygga
Postnummer: 1387 Horten
Sted: Bastøy
Kommune: Horten
Fylke: Vestfold
Gnr.: 16
Bnr: 1
Fra en sovesal som kan ha vært på Breidablikk. Hver sovesal skulle ha plass for 30 gutter.

Avdeling BreidablikkBastøy i Oslofjorden ble oppført i 1900 med Christian Fürst som arkitekt som et av fem internatbygg for elevene ved Bastøy skolehjem som ble etablert samme år. Rundt 1950 ble bygningen bygget om til personalbolig for ansatte ved skolehjemmet da det kom nye krav til fagpersonell i forbindelse med innføringen av lov om spesialskoler, og skolen senere endret navn til Foldin verneskole.

Fra 1970 hadde bygningen samme funksjon for Bastøy vernehjem, og fra 1984 er den en del av Bastøy fengsel og brukes som inntakshus for nyankomne innsatte. Sammen med de andre hovedbygningene i historistisk blandingsstil inngår denne internatbygningen i skolehjemsanlegget med de øvrige omkringliggende internatbygninger og administrasjonsbygget som er anlagt etter mønster fra lignende institusjoner i Tyskland og Frankrike.

Konstruksjon

Bygningen er oppført med bærende teglsteinskontruksjon, med to etasjer, kjeller og loft. Huset er i murt sveitserstil, noe som er uvanlig i Norge. I vinduene i 1. etasje er det elementer av jugendstil.

Grunnmuren i bruddstein, mens ytterveggene er i tegl med pussete detaljer. Huset har saltak som er belagt med nyere sandastein og en murt teglpipe. Vinduene er senere skiftet.

Innredning

Bygget hadde opprinnelig sentralvarmeanlegg, med bad og dusjer i kjeller. Videre ble det bygget med:

  • 1. etasje: Dagligstue, leseværelse, fem rom, kjøkken og spiskammer for lærerfamilien, to innganger.
  • 2. etasje: En sovesal for 30 gutter, to vaktrom, ett rom for lærere.
  • Loftet: to arrester og en vannbeholder. På loftet kan en også se hvordan den tidligere sovesalen var anlagt, da taket i denne nå er tak på loftet som er intakt med malt panel og takstoler. Denne konstruksjonen er sjelden og ga rom til den store sovesalen.

Endringer

Den mest omfattende endringen av fasaden kom i forbindelse med ombygging til personalboliger på 1950-tallet. På østveggen er en dør flyttet, den tidligere dåråpningen ble murt igjen og det tidligere inngangspartiet ble ominnredet til bad. I 2. etasje har to store vinduer blitt murt igjen for å redusere vindusflaten. Et stort vindu i 1. etasje samt teglsteinsborden rundt dette vinduet har også blitt murt igjen.

1980-tallet ble det utført utvendige rehabiliteringsarbeider, hvor det blant annet ble lagt nytt tak med antikkfarget sandastein, og satt inn nye vindier i 1. etasje. Innvendige overflater er malt strie.

De opprinnelige utedoene og lekeskuret er i dag borte.

Fredning

18. november 2014 ble store deler av anlegget fredet. Formålet med fredningen er å gi et helhetlig vern av det som ble bygget og etablert i 1900 med formål som skolehjem. Ytterligere ti bygninger, tun- og parkområdet, samt veisystem og kaianlegg rundt på anlegget er vernet i verneklasse 2. Formålet er å bevare et komplett anlegg bygget opp i samsvar med ideer knyttet til vergerådsloven av 1896. Fredningen skal sikre bygningenes arkitektoniske utforming og uttrykk som representerer en utvikling som er barnevernshistorisk viktig. Totalt består anlegget av 76 bygg og fredningen omfattet skolehjemsbygningene som oppført i perioden 1898 -1930, både eksteriør og deler av interiøret. Fredningen omfattet også vern av eksteriør for bygninger som er bygd før 1898 og som ble innlemmet i skolehjemsdriften.

Av Avdeling Breidablikk ble eksteriøret fredet, og av interiøret er bare taket på loftet som angir den tidligere sovesalen fredet.

Kilder

Koordinater: 59.381888° N 10.527220° Ø