Bøndernes Hus (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bøndernes Hus – eller bare «Bønder'n» – ble innviet i 1921.
Foto: André Clemetsen

Bøndernes Hus, også kalt Huset eller Bøndern, er et forsamlingshus i Løkenåsveien 41 i Lørenskog kommune som eies og drives av Lørenskog Landbruksforening. Huset er bygd i tømmer og ble innviet 30. desember 1921. Første etasje består av en stor forsamlingssal med scene og dessuten kjøkken og to mindre saler. I andre etasje er det vaktmesterbolig og møtelokale, mens det er garderobe og toaletter i kjelleren. Tomta ble i sin tid skilt ut fra gården Øvre Løken. Bøndernes Hus er i kommunedelplan for bevaring og forvaltning av kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap i Lørenskog kommune vernet i kategori B.

Huset har først og fremst blitt benyttet til festlige anledninger, men det har også blitt brukt som barnehage, midlertidig gamlehjem og kurs- og øvingslokale. Bøndernes Hus har vært et samlingspunkt for bygdefolket gjennom mange år, og særlig i mellomkrigstida var lokalet en motpol til arbeidernes lokaler, Framtia, Sangerhallen og Folkets Hus. Før og etter krigen var Bøndernes Hus i en periode sentral i 17. mai-feiringen i Lørenskog. Der møttes skolene før barnetoget gikk videre til Solheim skole. For tida (2008) er det barnehage i lokalet, og i helgene og på kveldstid leies det ut til organisasjoner og private.

Lørenskog Bygdekvinnelag holder til på Bøndernes Hus.


0230 Lorenskog komm.png Bøndernes Hus (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.