Bamble kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bamble kirke
Bamble kirke vest.jpg
Sted: Bamble, Telemark
Byggeår: 1845
Kirkegård: rundt kirken
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Agder og Telemark
Prosti: Bamble
Prestegjeld: Bamble
Fellesråd: Bamble
Sokn: Bamble
Arkitekt: Gustav Adolph Lammers
Materiale: tre
Tårn: ja, fra 1902.
Altertavle: to store i koret som viser loven og evangeliet, malt av Gustav Adolph Lammers.
Orgel: 1998: har en symfonisk klang.
Sitteplasser: 400
Annen informasjon: litt ombygget under ledelse av Hjalmar Welhaven. Ruiner etter Olavskirken fra ca. 1150 like ved.

Bamble kirke ligger ved E18 omtrent 5 km syd for Grenlandsbrua i Bamble kommune, Telemark. Den er en korskirke i tre som ble oppført i 1845. Kirken ligger like ved ruinene av Skeidis kirkja (Olavskirken) som ble bygget rundt 1145. Trekirken har 500 sitteplasser, og i korsarmene er flere gallerier plassert over hverandre.

Kirken er tegnet av sognepresten i Bamble, Gustav Adolph Lammers, og hadde opprinnelig et mindre tårn med spir. Kirken ble noe endret underveis, etter at Christianias stadskonduktør Christian Heinrich Grosch hadde gitt innspill på planene. Kirken ble første gang restaurert og noe ombygget i 1902 under ledelse av arkitekt Hjalmar Welhaven. Blant arbeidene som fant sted var at kirken fikk et nytt tårn. Under den andre restaureringen som fant sted i 1985 ble blant annet fargesettingen tilbakeført til den fra 1902. Bamble kirke regnes for å være landets første nygotiske kirke. Den var hovedkirke i Bamble prestegjeld, og er soknekirke i Bamble sokn som faller under Bamble kirkelige fellesråd, Bamble prosti i Agder og Telemark bispedømme. Rundt kirken, og på den andre siden av E18, ligger kirkegården.

Interiør

Bamble kirke har to store altertavler i koret som forestiller loven og evangeliet. Begge er malt av G.A. Lammers. Korset på alteret er tegnet av Per Vigeland og skåret av brødrene Anker og Bjarne Walle fra Bamble. Vigeland laget videre glassmaleriet som har den oppstandne Kristus som motiv. Kirkens eldste inventar er et eksemplar av Christian IIIs bibel fra 1550 og messinglysestakene som lensherre Ove Gedde skjenket til gamlekirken i 1643.

Vest for kirken er en minnesten over de som falt under annen verdenskrig reist
Foto: Siri Johannessen (2010).

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 59.009404° N 9.664079° Ø