Bataljonvegen (Skien)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bataljonvegen sett østover fra Gamle Bjørntvedtveg.
Foto: Roy Olsen (2019).

BataljonvegenGråtenmoen i Skien kommune går vestover fra en navnløs vei som går mellom Signalvegen og Telemarksvegen til rundkjøringa i krysset med Bedriftsvegen og Huskebruvegen.

Veien er 574 m lang og fikk navn relatert til det Telemarkske Regimentet på Gråtenmoen i 1966. Militære veinavn er tema i området.

En bataljon er en taktisk grunnenhet i infanteriet (især tidligere knyttet til et distrikt), som kan inngå i regiment, brigade eller divisjon og som vanligvis består av tre eller fire geværkompanier med støtteavdelinger, til sammen fra 550 til 1100 soldater.

Ekserserplassen for Telemarkske Regiment ble flyttet fra Borge ved Porsgrunn til Gråtenmoen ca. 1770. I 1857 ble de første faste mannskapsbrakkene bygget på Gråtenmoen. Tidligere leide man seg inn hos private i nabolaget. Området ble etter hvert for lite til et regiment, og virksomheten ble derfor nedlagt i 1909, og øvingsplassen flyttet til Heistadmoen ved Kongsberg. En del av bygningene ble revet, mens andre ble flyttet til Heistadmoen.

Kilder


Koordinater: 59.18484° N 9.61395° Ø