Beer Stålesen Røinestad (1885–1967)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Beer Stålesen Røinestad var sønn av en bonde fra Kvinesdal i Aust-Agder. Han emigrerte til Amerika i 1902 og ble etter hvert forretningsmann.

Ellen Ånensdatter Røinestad, født Omland, og hennes mann, Ståle Syvertsen Røinestad. På morens fang, Ingvald Severin. Mellom foreldrene, Beer. Foto: Ukjent. Kvinesdal, 1888.
Ståle Syvertsen Røinestads familie. I bakre rekke er står barna fra første ekteskap, Andreas, Anna Tonette (kalt Netta) og Syvert. I rekken foran: Elen Ånensdatter Omland (Ståles tredje kone og mor til de to småbarna), de to jentene er barna fra ennet ekteskap, Tale Katrine, så Ståle, husets overhode, så Sara Amalie og bestemor/Ståles mor og kårkone, Anne Tonette Guttormsdatter Nedland (1818 til 1913). De to "fangbarna" er Ingvald, som ikke klarte å sitte stille, og Beer. Den yngste søsteren Inger var ikke født da bildet ble tatt. Foto: Ukjent. Kvinesdal 1888.
Midt på bildet er Andreas Røinestad, den eldste halvbroren til Beer, som tok imot ham da han kom med Amerika-båten til USA. Andreas bærer en Bristol-hatt. Bildet er tatt fra en jernbanekalender fra "Chicago and North Western Transportation Company". Foto: A.J.Kingsbury, Wisconsin. Bildet er tatt i Watersmeet, Michigan i 1932.
Ben til venstre, broren Engvald i bakgrunnen og en slektning eller nær venn til høyre. Ben er ca 20 år her. Foto: J.H.Reynolds, La Grange, Illinois, 1905.
Ben giftet seg med sin svenske kone, Bina, i 1910. Sammen drev de en såkalt Delicatessen eller Deli i Chicago. En Deli solgte blant annet eksotisk frukt som bananer, mango og plommer. Legg merke til bananstokken helt til høyre i utstillingsvinduet! Ben er ca 30 år her. Foto: Ukjent. Chicago, ca. 1915.
Ben og Bina ved French Lick Resort i Louisville, Kentucky. Ben er ca 40 år på dette bildet.Det luksuriøse feriestedet ble etablert i 1845 og har siden vært populært blant filmstjerner og presidenter. Foto: Ukjent. Louisville, 1925.
Ben på sitt kontor i rørleggerforretningen som på et tidspunkt var den største i Chicago. Telefonen han bruker, er en gammeldags rørtelefon. Den ble kalt en Candlestick telephone, på norsk lysestake-telefon. Denne telefontypen var vanlig i USA fra 1892 og langt innpå 1900-tallet. Den har aldri vært i bruk i Norge. Ben er ca 50 år her. Foto: Ukjent. Chicago, ca 1935.
Ben begynte å spille golf da han var 38 år. Han ble etter hvert en ledende amatørgolfspiller, både i Chicago og Miami. I ti år eide og drev han den private golfklubben, South Moor Country Club utenfor Chicago. Foto: Ukjent. Chicago, 1935.
Ben i sin amerikanske frimureruniform, "US Masonic Knights Templar Uniform, York Rite" fra tidlig 1900-tall. Medaljen tilhører graden "Masonic Knights of Malta". Amerikanske frimurere lot seg inspirere av Tempelridderordenen for uniformens del og av Malteserordenen for medaljens del, men uniformen har ellers ingen tilknytning til noen av disse ordenene. Ben er 40 år på dette bildet. Foto: H.C. Jensen, Chicago, 1925.
Bina Stevenson med sine tre barn. Fra venstre, datteren Helen, senere gift Sullivan. Hun er 20 år her, født i 1911. Til høyre sønnen Ben Theodore, kalt Teddy, 12 år, født 1916. Yngstemann het Sanford, kalt Sandy, født i 1926. Bildet er kolorert. Foto: Ukjent. Chicago, 1926.
Ben´s søster, Inger Marie Hammersmark, besøker sin bror, Ben. Fra venstre Bina, Inger Marie og Ben. Foto: Ukjent. Fort Lauderdale, Florida. 1966.
Her besøker Ben Norge for siste gang, 80 år gammel. Fra venstre: Ben´s niese, Benny Hammersmark, Inger Marie og Ben. Foto: Ukjent. Valdres, 1964.

Beer ble født på gården Midt-Røinestad ved Kvinesdal, den 26. april 1885. Han var sønn av bonde og hestehandler Ståle Syvertsen Røinestad (13.11.1841 - 31.8.1899) og Elen Ånensdatter Omland (1860 - 1893). Beer hadde en yngre bror som het Ingvald og en yngre søster som het Inger Marie, samt flere halvsøsken.

Fornavnet Beer

Ber, som han egentlig var døpt, kommer fra det urnordiske *beran, som betyr bjørn (brunbjørn). Navnet hans ble også skrevet Beer og Bær i kirkebøker og folketellinger. I tillegg til den styrken som foreldrene formodentlig ønsket å gi sitt nyfødte barn ved å gi ham dette navnet, er det sannsynlig at han også ble oppkalt etter Beer-familien, som eide halve Flekkefjord på denne tiden. På morssiden var det nemlig en forbindelse mellom familiene Omland og Beer. Navnet var kanskje ment å bringe ham lykke.

Reisen til Amerika

Beer ble foreldreløs som fjortenåring i 1899, etter at hans mor døde av tuberkulose og hans far døde i en ulykke. Ståle Syvertsen Røinestad etterlot seg en gård som stort sett var eid av banken, og han skyldte dessuten penger privat. Barna hans hadde derfor ingen gård å arve, og den pengesummen som var igjen etter Ståle, skulle deles på åtte barn fra tre ekteskap. Både Beer og hans bror, Ingvald, arbeidet derfor på gården til slektningen Retsius Kyllingstad på Oppsal i Gjesdal kommune ved Sandnes i Rogaland, for å tjene opp nok reisepenger til å kunne kjøpe billett til Amerika-båten og til å komme seg videre inn i USA. Beer emigrerte fra Norge til New York i 1902, 17 år gammel. Han ble møtt på kaia av sin eldre halvbror, Andreas Røinestad, som allerede hadde emigrert til USA. Andreas tok ham med til gården sin i Gladstone, Michigan, der han bodde og arbeidet den første tiden. Ben´s yngre bror, Ingvald, emigrerte til USA i 1904, også han 17 år gammel.

Fra kornmøllearbeider til forretningsmann

I Amerika skiftet Beer navn til Ben R. (Røinestad) Stevenson. I Gladstone jobbet han først på en kornmølle, så på en trelastfabrikk. Etter fire år med forskjellige jobber i Nord-Michigan dro han til Chicago, der han i 1910 giftet seg med Bina Person, født i Sverige i 1889. Bina er en kortform av Jakobina. Ben etablerte etter hvert en kolonialforretning, en «Delicatessen» eller «Deli», som de to drev sammen.

Senere gikk Ben over til rørleggervirksomhet. En av hans nære slektninger utviklet en forretningsidé som skulle vise seg å bli svært verdifull, nemlig ideen om vannbåren varme i bygninger. Takket være denne forretningsideen kom Ben seg inn på det raskt ekspanderende markedet for vannbåren varme i bygninger. Etter hvert etablerte Ben den største rørleggervirksomheten i Chicago.

Ben kjøpte også et hotell og flere bygårder i Chicago, der han leide ut leiligheter. Han eide dessuten en residens i Miami Beach i Florida og en herregård i Fort Lauderdale, samt flere golfbaner og en country club i nærheten av Chicago, Southmoor Country Club. En country club er en privat klubb for velstående personer som bor på hotell og spiller golf. Ben kjøpte Southmoor Country Club i Orland Park i Chicago i 1961, og han var direktør for den i ti år. Stedet ble solgt i 1961 og fikk da navnet The Palos Country Club. Ben eide også en bowlingbane i Chicago, som het Stevenson´s bowling lanes.

Ben ble utsatt for en alvorlig bilulykke i 1940 og fikk et brudd i ryggraden. Noen år senere ble han nok en gang skadet i en bilulykke. Begge ulykkene skjedde i Florida. Skadene gjorde at han hadde smerter i ryggen resten av livet.

Interesser

Da Ben var 38 år, begynte han å spille golf. I 1920-årene var han en ledende amatørgolfspiller i Chicago, og han vant fem golfturneringer for amatører i Miami.

Ben ble også frimurer av en relativt høy grad.

Han var dessuten glad i å reise, og han reiste jorden rundt flere ganger.

Besøk til Norge

Ben besøkte Norge ofte, blant annet i 1964. Da møtte han sin søster, Inger Marie Hammersmark, i Flekkefjord. Hun besøkte sin bror i Florida i 1966, ett år før han døde. Ben prøvde lenge å få kjøpt tilbake sin barndoms gård, Midt-Røinestad ved Kvinesdal i Agder. Men hun som eide gården, ville ikke selge den. Planen hans var å bo på Røinestad et par måneder i året og så bo i Amerika resten av året. Helst ville han ha kjøpt alle de tre brukene på Røinestad, men det lot seg ikke gjøre.

Ben og Bina fikk barna Helen, Ben T (Theodore) og Sanford.

Helen Sullivan Stevenson, født 1911, bodde først i Chicago, så i Fort Lauderdale. Hun fikk to sønner.

Ben T, også kalt Teddy, Stevenson ble blant annet direktør for Stevenson Oil Company. Han ble født 9.6.1916 og døde den 23.11.2002. Han var gift med Stephanie Stevenson. Barna deres heter Candida, Ber og Craig.

Sanford Stevenson, kalt Sandy, født 1926, eide og drev et skianlegg i Mount Horeb, Wisconsin, som han kalte for Little Norway. Kona hans het Donna, og datteren deres het Nancy.

Den siste tiden

Ben var nesten hele livet uvenner med sin bror, Engvald, som også drev med rørleggervirksomhet i Chicago. Først da Engvald lå på dødsleiet, og Ben kom for å besøke ham etter lang tids opphold, ble de to brødrene forsonet, like før Engvald døde, i 1960.

Ben og Bina bodde på landeiendommen sin i Fort Lauderdale, Florida, fra 1961 til Bens død, den 19. desember 1967.

Kilder

  • Hittil upublisert slektsforskning av Marit Hammersmark.
  • Røyne Kyllingstad: "De dro til USA og ble mangemillionærer.» Artikkel publisert i Kvinesdal historielags årsskrift og avisen Lister, sist oppdatert 25. august 2018.
  • Ben R. Stevenson´s nekrolog i The Chicago Sun-Times, 21. desember 1967.
  • Ben T. Stevenson´s nekrolog.
  • Private brev og bilder etter Inger Marie Hammersmark, Flekkefjord.