Benjamin Våde

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Benjamin Våde sammen med kona Berthe.

Benjamin Våde var født i Malm den 16. mars 1863 i det som da var Verran kommune, død i Egge . Sine første framvakstringsår «rodde han på Lofoten». Dette, som så mange andre fra Verran driftet han i ni år. En dryg tur det, ut heile Trondheimsfjorden og langs Sør- og Nord-Trøndelag, samt det meste av Nordland fylke for å fiske i noen uker - og så ro og segle seg heim igjen.

Seinere fikk han hyre med jekter og drev også fiske på «heimehavet». En god erfaring å ta med seg på livets vei dette: 2 føringsbåter, over 100 fiskegarn, sildegarn, landnot, tau, reip og kagger av alle slag i tillegg til flyndre- og aure-garn samt tre laksenøter hadde han en tid. Det likaste fiske han visste var etter laksen. Det gikk an å drive når man kunne få 70-80 laks i sesongen. Den største han tok vog 25 kilo, og når han dertil var heldig med å få fisken inn til byen, kunne det gi opptil 122 kroner for en enkelt fisk!

Kona Berthe, med hvem han fikk fire døtre, var født i Sverige i 1866. Da familien flytta til Malm ville det seg sånn at hun ble døpt her. Hun døde i 1931. Husa de bodde i var bygd på grunn bygslet av Steinkjer kommune.

Fra 1883 til 1927 hadde Benjamin sin arbeidsplass på det som i sin tid het Stenvigen Damp-sag, og som seinere ble til Meraker Bruk, i Eggebogen. De 44 år på saga gjorde ham til en godt kvalifisert sagbruksarbeider.

Etter orkanen på Innherredsbygdene i 1937 ble Benjamin Våde i Steinvika tilkjent 45 kroner i erstatning fra naturskadefondet.

Kilder