Bente Kahan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bente Kahan (født 23. september 1958 i Oslo) er skuespiller og musiker. I sitt virke har hun særlig markert seg som formidler av jødisk kultur, og spesielt som en av få i Norge i dag som holder språket jiddisch levende.

Hun er datter av Herman Kahan (1926–2020), det nest siste tidsvitnet fra Auschwitz i Norge. Han var ikke blant jødene som var bosatt i Norge før andre verdenskrig, men kom hit til landet ved hjelp av et Nansenpass i 1949, og ble en sentral person i det jødiske miljøet her i landet. Han gjorde også nordmann av seg i den grad at han i 2013 ble kommandør av St. Olavs Orden.

Hun har utdanning fra Tel Aviv og New York, som ble fulgt opp med erfaring fra teatre både i Israel og Norge, blant annet ved Nationaltheatret. I 1990 etablerte hun Teater Dybbuk i Oslo, der hun har vært produsent på flere musikalske oppsetninger. Som musiker har hun blant annet spilt klezmer sammen med Gjertrud Økland og artister fra andre land. I 1992 var hun med på albumet Jiddishkeit sammen med Gjertrud Øklands Sigøynerorkester. Dette albumet er spesielt ved at det så tydelig viser den musikalske sammenhengen mellom jiddischkultur og romkultur. Hun har senere gitt ut en rekke album med tekster på jiddisch. Dette språket var dominerende blant jøder i Norge mellom 1850-åra og utbruddet av andre verdenskrig, men som følge av det man på jiddisch omtaler som churbn Eirópe, 'ødeleggelsen i Europa' eller 'holocaust' som det gjerne omtales som, er det i dag svært få i Norge som taler jiddisch.

Fra 2005 har hun vært kunstnerisk leder for Jewish Cultural and Educational Center of the White Stork Synagogue i Wrocław i Polen. I 2006 ble The Bente Kahan Foundation etablert der.

Litteratur og kilder