Benteplassen (Hole)
Benteplassen i Hole kommune er en tidligere husmannsplass og seter, oppkalt etter Bent Aslesen som bodde her på 1700-tallet. Han var gift med Kari Rasmusdatter, og tradisjonen sier at de var innvandrere fra Finland, som så mange andre på den tiden - og han fikk tilnavnet Finne. Kirke- og tingbøker viser at ekteparet antagelig kom fra Tyristrand. Patronymene Asle og Rasmus er heller ikke noe som angir finsk herkomst. Den mest sannsynlige forklaringa på navnet er at de to omkring 1710 bosatte seg på finneplassen Hiran. Det er noe usikkerhet omkring hvorvidt dette var en annen plass i nærheten, eller om det kan ha vært den samme som Benteplassen.
Plassen ble etter hvert brukt som seter. I 1940-åra var seterdrifta nedlagt, men den ble brukt som vinterkoie av skogsarbeidere.
I 1956 ble det reist ei minnestøtte ved Benteplassen til minne om Kari Rasmusdatters innsats under store nordiske krig. Hun skal ha feilinformert svenske om norske styrker i området, og dermed ha bidratt til at svenskene ikke kunne gjennomføre krigstoget i området.
Kilder og litteratur
- Krokkleiva og Kongeveien over Krokskogen. Utg. Hole historielag. Røyse. 2022. Digital versjon på Nettbiblioteket.