Berlevåg Havnemuseum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Berlevåg Havnemuseum ligger på Varnes, på østsiden av den indre havnen i Berlevåg. Museet ble offisielt åpnet i juni 1988 og har utstillinger fordelt over to bygninger. Initiativet til museet ble tatt av Berlevåg Museums- og Historielag, som stod for restaureringen av det som nå er museets hovedhus.

Museets hovedhus er en lagerbygning som tidligere tilhørte Statens Havnevesen, og den ble oppført rundt 1950. I denne bygningen er to båter utstilt sammen med fiskeutstyr, en kopi av en egnebu og et rekonstruert bomiljø fra et fiskevær. Her finnes det i tillegg en utstilling som er basert på arkeologiske løsfunn, og en som forteller om Berlevågs krigshistorie.

«Fraktepramma» som ble brukt til å ferge folk og gods fra og til hurtigrutene frem til hurtigrutekaien var ferdig i 1974 er plassert i et nyere hus. Ved siden av disse bygningene står dessuten flere andre hus som Statens Havnevesen bygde etter 1945.

Museet har som formål å skape interesse for og gi kunnskap om utviklingen hovedsaklig innenfor sjøfart, fiskeri og havneutbygging i Berlevåg.

Kilder