Berlevåg kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Berlevåg kommune
2024 Berlevag komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5440
Fylke Troms og Finnmark
Kommunesenter Berlevåg
Areal 36.15  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 36.15  km²
Folketall 983 (2018)
Grunnlagt 1. juli 1913
Fradeling(er) fra Tana
Målform bokmål
Nettside Nettside
Berlevåg i 1928.

Berlevåg kommune (nordsamisk: Bearalvági gielda) er en kommune på Varangerhalvøyas nord-østkyst i Øst-Finnmark i Troms og Finnmark fylke (før 1. januar 2020 i Finnmark). Kommunen grenser mot Barentshavet i nord, Båtsfjord i øst, Tana i syd og Gamvik på den andre siden av Tanafjorden i vest. Kommunens administrasjonssenter er Berlevåg, og innbyggerne er fordelt på kommunesenteret, fiskerihavnen og fiskeværet Kongsfjord. Berlevåg er et av Hurtigrutens anløpssteder, og vel tre km fra sentrum ligger Berlevåg lufthavn. Frem til 1969 lå kysttelefonistasjonen Berlevåg radio her. Circa fire kilometer øst for kommunesenteret ligger Kjølnes fyrstasjon.

Kirken i Berlevåg ble bygget i 1960, og har 300 sitteplasser. Kongsfjord har bedehus.

Da tyskerne trakk seg tilbake på slutten av andre verdenskrig (september 1944 – februar 1945), ble innbyggerne tvangsevakuert og all bebyggelse i Berlevåg brent med noen ganske få unntak som kirken og enkelte hus.

I tiden mellom 1913 og 1975 ble fire moloer bygget for å beskytte fiskehavnen mot Barentshavet. Under en storstorm i 1959 ble halvparten av Svartoksenmoloen rasert, og tetrapoder ble deretter brukt som ytterdekke på de to ytterste moloene. Disse tetrapodene veier mellom 15 og 25 tonn per stykk, og er av samme type som har blitt brukt på den franske atlanterhavskysten. Byggingen av de to ytterste moloene tok ca. 40 år. Byen og dens fiskeflåte har vært utsatt for Barentshavets krefter flere ganger.

Eksterne lenker

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!