Bethel (Harstad)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Bethel i Harstad)
Hopp til: navigasjon, søk
Bethel har vært et sentralt bygg i Harstads religiøse liv.

Bethel i Harstad er Harstad Indremisjons lokaler som ble bygd i 1891 i en periode hvor Indremisjonen hadde stor innflytelse på byens religiøse liv. Sentral i arbeidet med å få bygget realisert var bl.a. forretningsmannen Leonhard Nilsen. Tomta til huset ble gitt av Hans Fredrik Giæver, som eide store områder av Harstad sentrum og Job Thode Holst ledet byggekomiteen

Bethel hadde flere bruksområder, bl.a. ble huset brukt til gymnastikksal for befalsskolen før skolen fikk egen gymsal i 1904.

I 1905 ble det vedtatt at Bethel skulle settes i stand til kirkelig bruk, og siden ble det holdt gudstjenester der. I 1933 malte Theodor Conradi en altertavle. Han var byens apoteker og en dyktig amatørmaler. I årene 1939 til 1950 var Bethel hele soknets kirkehus, da Trondenes kirke i denne perioden var under restaurering.

I kirkemessig sammenheng var Harstad sogn under Trondenes prestegjeld og hadde Bethel som kapellkirke. I 1954 ble imidlertid Harstad utskilt som eget prestegjeld. Departementet forutsatte at byen snarest måtte skaffe seg egen kirke. Harstad kirke ble innviet i 1958.