Black history month

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Black history month er et årlig arrangement med fokus på den afrikanske diasporaens historie. I Norge ble arrangementet første gang gjennomført i 2019, etter initiativ fra Ida Evita Thorstensen de Leon. De Leon har fra starten ledet samarbeidsprosjektet, som er et av tiltakene til Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Målet er dels å synliggjøre svart historie i Norge og løfte fram forbilder, dels å spore opp, samle inn og bevare kilder til denne historien.

Fokus i 2019 var å "[...] støtte barn og unge i sin flerkulturelle identitet, og synliggjøre norske minoriteters bidrag i det norske samfunnet." I 2020 var temaet "Fra fragmenter til historie".[1] I forkant av arrangementet uttalte de Leon at vi uten forbilder og kunnskap om historien "(...) ender opp med å gjøre det samme om og om igjen, knuse de samme glasstakene om og om igjen. Vi kommer oss aldri videre, fordi vi ikke har forståelse for fortiden vår (...)."[2] På åpningsarrangementet, som foregikk på Nasjonalbiblioteket, sa hun at de ønsket å fornorske det internasjonale konseptet. "Du kan kalle oss moderne svarte Asbjørnsen og Moe. (...) Vi skal reise rundt i Norge for å samle inn norsk-afrikanske historier."[3]

Black history month (BHM) startet i USA i 1976, med en forløper fra 1926. Fra slutten av 1980-tallet spredte arrangementet seg til andre land, og foregår i Nord-Amerika i februar, i Europa i oktober. En av forløperne til Black history month i Norge var organisasjonen African history week Norway, som ble opprettet i 2005 og blant annet arrangerte en årlig kulturfestival i september.

Fotnoter

Kilder