Blomsterdalen Handelsforretning

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Blomsterdalens handelsforretning 1915-1920

Blomsterdalen Handelsforretning (Lars H Birkeland og Co) (gnr 113, bnr 9 og 10) ble registrert i handelsregisteret 7.1.1902 av Lars Hansen Birkeland, Knut Knutsen Birkeland og Lars Ellefsen Aadland.[1][2] «Blomsterdalen landhandelsforretning omfattende almindelig landhandel og bageri på gaarden nedre Birkeland i Fana herred» Tomten på Nedre Birkeland var eid av Lars Hansen Birkeland og Knut Knudsen Birkeland. Det lå en haug i nærheten av butikken som ble kalt "Blomsterstølen", denne var utgangspunktet for navnevalget på butikken. I dag heter hele området Blomsterdalen, oppkalt etter butikken og ligger i bydelen Ytrebygda i Bergen kommune.

Det var den 20 år gamle Andreas Skage som fungerte som bestyrer for forretningen frem til 1905. Da overtok Eiliv Larssen Aadland, sønnen til Lars E Aadland til han døde i 1923. Den ble da solgt solgt til Andreas Skage. Nevøen til Andreas, Lars Skage, dreiv Blomsterdalen Handelsforretning videre fra 1927, mens onkelen stod som eier og drev selv forretning på Søreide. I 1950 overtok Lars Skage forretningen i Blomsterdalen. I 1974 overtok Odd Kvamsøy Blomsterdalen Handelsforretning.

Posthuset, bank og bakeri

Liland brevhus ble opprettet i 1900, navnet ble endret til Birkeland i 1903, ni år etter ble det endret igjen til Blomsterdalen og lå i sørenden av landhandelen. Ellef Aadland var også postopner som senere hans kone Josefine Aadland drev videre. I 1926 åpnet Fana Sparebank bankfilial i andre del av forretningen, der Andreas Birkeland Eiliv Vågsbø styrte banken saman med ein funksjonær. Bakeriet ble driftet av Johannes Raudeberg. 1923 ble I bakeriet nedlagt og omsatte siden brød fra Andreas Skages bakeri på Søreide i Fana og bakeri i Bergen. Posten ble nedlagt i 2001.[3]

Et minne

Ingangsdøren var i hjørnet på butikken. På hver side innenfor døren var veggfestet benker med tresko stabler under. Her satt kundene og ventet når de skulle handle eller hente post som lå i små tre hyller i et skap som sto oppå disken innfor glasset. Oppå skrivepulten sto en stor klokke med to bjeller, et blekkhus med penn. På den lengst disken sto vekten og sjokoladeskapet med bildet av freia storken. I melskuffen var det sinkskofler med håndtak av tre til å øse melet i papirposene. På veggene hang det masse forskjellige saker. På utsiden av disken sto tønnen med spekesild. På bakrommet sto en pumpe med parafin og et sirupsfat med tappekran. De tomme sirupsfatene ble saget opp og brukt som klesstamper. Her var også brødhyller m.m. I kjelleren var lageret med bl.a tresko. Her lå også bakeriet til Johannes Raudeberg. Eilev Aadland hadde godt humør og var «lettliva» å være sammen med. Det satt ofte «gamlinger» på benkene og prata og lo, og somme sputta skrå i dei kvite emaljerte sputtebakkane.
– (Fritt etter «slekt og minne» av Helga H Aadland)

Referanser

Bildegalleri