Bodahls pukkverk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bodahls pukkverk og sandforretning ved Solbergelva i Nedre Eiker ble startet i 1934 av Lars Bodahl og seinere overtatt av broren Nils Bodahl. Steinen som ble benyttet til pukking kom fra et stort ras i fjellskråningen, og denne steinen kunne knuses i pukkmaskinen som den var. NSB benyttet pukken til underlag for skinnelegemet. I 1941 var 14 arbeidere ansatt, inkludert to sjåfører. Etterhvert gikk man over til sprengning av fjellet fordi det blei for lang vei fram til pukkmaskinen. Det ble derfor foretatt en modernisering av bedriften i perioden fra 1942 til like etter krigen. Den siste tiden pukkverket var i drift, ble det framstilt pukk til betongbygg og pukkgrus til veidekke. Transporten ble besørget med verkets egne biler.

Kilder

  • Det norske næringsliv: Buskerud (utgitt 1948)


Eiker Leksikons logo.jpeg Bodahls pukkverk inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!