Bokkøl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Etikett fra Næderkværns bokkøl.
Foto: Faksimile fra Norwegiancollector.com

Bokkøl, tidligere ofte skrevet bokøl, er et mørkt, alkoholsterkt og maltrikt undergjæra øl.

Det skal ha sitt opphav i Einbeck, en av hansabyene, og ble på tysk kalt bock. Etter hvert tok München over som viktigste produksjonssted for øltypen, men Einbeck Bräuhaus produserer fortsatt såkalt Ur-Bock i flere varianter. Opprinnelig skal det ha vært et overgjæra øl. Dette gikk man trolig bort fra på grunn av kort holdbarhetstid, selv om den høye alkoholprosenten bidro til at ølet holdt noe lenger.

Men det norske bokkølet er mørkt, brygges det i Tyskland også lysere sorter. Felles er at alkoholstyrken ligger på over 4,8 %, og vanligvis mellom 6 og 7 %. I Tyskland finner man også en enda sterkere variant, kjent som doppelbock. I USA prodduseres til og med en Triple Bock, som har en styrke på hele 17 %. Styrken fører til at ølet siden 1993 kun selges på Vinmonopolet i Norge.

Det store innslaget av malt gjør bokkølet mektig, og det får et tydelig innslag av karamellsmak. Det passer derfor bra til søt mat og desserter, og mange bruker det som et alternativ til portvin.

I senere år har det blitt laget en julevariant, Julebokk, og bokkølet har da også en del likhetstrekk med typiske juleøl.

Litteratur og kilder