Bokløvstil på Langvatnet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bård Jørgen Elden har akkurat forlatt hoppkanten - og skiene. Det er duket for mageplask

Det var mye folk samlet på Langvassheimen denne søndagen i 1992 da Bård Jørgen og Trond Einar Elden demonstrerte hvordan man hopper Bokløvstil på Langvatnet. Begge guttene fra Vengstad var fortsatt godt etablert i kombinerteliten. Men her skjedde mer enn vågal hoppoppvisning. Langvassheimen er fjellstyrets hytte, der hele bygda kan markere dager, år og begivenheter.

Før i tida

På 1990-tallet var det vanlig med en sommerlig samling Langvassheimen; en typisk naumdølsk institusjon som er driftet av Namdalseid fjellstyre. Mange aktiviteter engasjerte eidbyggene. Etter hvert kom det også utenbygdsboende for å oppleve folkelivet. Det var natursti og diverse andre konkurranser og det var fine premier til de som hevdet seg best. Fjellstyret grillet ørret fra Finnvollvatnet og damene i internatkjøkkenet kokte kaffe og blandet saft. Finvær var det også, iallfall den sommersøndagen i 1992.

Mageplask

Nede ved Langvatnet var det montert opp et tilløp som endte ved vannkanten. Bygdas to store kombinertsønner var på plass for å demonstrere Bokløvstilen som da hadde hatt sitt gjennombrudd i hoppbakken. Bård Jørgen og Trond Einar klatret opp til toppen av «tilløpet». Så satte de utfor og tok sats. Skia ble igjen, mens guttene svevde skrevende utover et sommerblankt vatn og landet med et plask, til stor fornøyelse for de som sto og satt på land. Aage Westerhus kommenterte svevene for sine naboer, og kvinner og barn syntes guttene fra Vengstad var noen skikkelig friskuser.

Langvatnet rundt

Mens Langvassheimen var praksissted for Statens Skogskole i Steinkjer, var det mange eidbygger som fikk prøve seg når det var Langvassheimstevne. Det var hard konkurranse mellom «stutan», som skogskoleelevene ble kalt. Hardeste styrkeprøven var nok «Langvatnet rundt». Svømming og roing hørte også med i konkurranseprogrammet og Langvassheimmesteren ble hedret med en røsslyngkrans. Til og med klatring i flaggstanga på «Råhumusmyra stadion» hørte med i konkurranseprogrammet.

Bare historia igjen

Det ble slutt på aktivitetene på Langvassheimen. Skogstutan er der ikke lenger og det er heller ikke noen «dag» som samler folk. Men for all del: Det er slett ikke folketomt ved Langvatnets tradisjonsrike samlingssted. Både bygdefolk og andre bruker stedet flittig når det feires bursdager, konfirmasjoner og ett og annet bryllup eller møte.

Innenfor dørene finnes det bevis på tider som var. En kjempesvær elgkrone som skogsveteranen Birger Sverkmo fikk fulltreffer på den opprinnelige eieren av, pryder veggen over peisen. Bilder på veggene som forteller om tilstander i skogene som bare et fåtall mennesker husker noe av i dag er det også. Namdalseid fjellstyre vet å ta vare på minnene slik at også kommende generasjoner skal få lære litt om da Alv Berg og hans far, Oskar, Sverkmokarene og mange flere sørget for å få skogsvirket ned til vassdragene slik at industrien hadde råstoff.

Her finner du Langvassheimen: https://www.inatur.no/hytte/534659fee4b0b0d99aca7221

Kilde

Andor Opdal, Reitin , Bangsund