Bonna-Ski

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bonna-Ski AS, Nedre Kirkeby vei 11, var en skifabrikk i Lommedalen i Bærum. Bedriften ble etablert under navnet Lommedal Skifabrikk AS i 1939 av skihopperen Narve Bonna og kaptein Håkon Willoch. Bonna, som tok OL-sølv i hopp i 1924, hadde tidligere arbeidet tre år ved Splitkein Skifabrikk, der han utviklet sine egne patenter. Utviklingen hadde gått fra produksjon av ski i helved til laminerte treski, og Lommedal Skifabrikk la da også om sin produksjon til limte ski. Ulike tresorter ble limt sammen i flere lag til en blokk, som ble delt opp i lameller for videre sammenliming og bearbeiding.

Fjellski, tur- og langrennsski, hopp- og slalåmski ble produsert under navn som Bonna-ski, Holmenkollenski, Gresvig-ski og Sigmund Ruud Ski. Fabrikken måtte også tilvirke skistaver for tyskerne under krigen (60 000 par i året). Høsten 1946 lanserte Bonna en rustfri stålkant uten synlige fester, i én lengde uten skjøt, festet glidbart på skien, slik at den ikke ble stiv. Den første hydrauliske skipressen ble lansert i 1950. Fabrikken utviklet egne kunststoffsåler og spesialproduserte slalåmski for Marius og Stein Eriksen; sistnevnte tok OL-gull i 1952 på Streamline alpinski fra Lommedalen med riflet cellulix-såle. Narve Bonna og disponent Jan Willoch utviklet sin første prototyp for glassfiberski i 1958. Metoden ble patentert i 1960. Skiene ble markedsført av skihopperen Birger Ruud, som var salgssjef ved bedriften til 1967. På det meste ble det produsert 12 000 par Bonna-ski i året.

Selskapet endret navn til AS Bonna-Ski i 1967. Uenighet om plastskienes utforming resulterte i at Narve Bonna i 1965 tok med seg patentet sitt til Askjems Skifabrikk i Stokke i Vestfold. De lanserte Epoke glassfiberski til turbruk i 1967. Produksjonen av skiene, som ble laget av en trekjerne omgitt av glassfiber og en såle av polypropylen, ble overført til Einar Elvrum Teknisk bedrift ASBillingstad i 1970, med Bonna som konsulent. Epoke-skiene ble etter hvert fremstilt med innlagt trekjerne, som ble produsert ved Lommedalen Trevarefabrikk.

Bonna-Ski og Splitkein Skiprodukter ble samme år kjøpt opp av investeringsselskapet Securus og slått sammen til AS Norske Skiprodukter. 16. mai 1971 brant fabrikken i Lommedalen, og produksjonen opphørte. De ansatte ble tilbudt arbeid ved Norske Skiprodukters avdelinger i Hønefoss og på Geithus i Modum, der produksjonen senere ble samlet. Epoke ble solgt til Landsem i 1980.


Koordinater: 59.9650319° N 10.4819448° Ø

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Bonna-Ski er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.