Billingstad (Asker)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Billingstad er et strøk i Asker som ligger mellom Billingstadsletta, Neselva og grensen mot Bærum. Stasjonen er bindeleddet. Strøket har navn etter gården Billingstad.

Det er stor villabebyggelse nord for Billingstadveien. Terrasseblokker ved Åstad og i Billingstadlia ned mot Billingstadsletta fra tiåret etter 2000. På Billingstadsletta lå Slependen Travbane (1881–1921) før veien kom.

Drammenbanen åpnet i 1872, men Billingstad fikk sin stasjon først i 1919. En pådriver var Inga Falsen Gjerdrum (1863–1934), som har fått sitt navn knyttet til en vei på sørsiden av jernbanen, der det i 1994–95 ble bygd fire boligblokker, skilt ut fra Åstad gård. Langs Billingstadsletta er det i dag tett industri- og handelsbebyggelse. Budstikka og Billingstad postkontor ligger mellom Billingstad og Slependen. Billingstad skole (fra 1978) ligger litt perifert, men idyllisk til i Billingstadveien.

Billingstadspennen i bronse fra perioden 600–800 e.Kr. ble rett før 1950 funnet under utgraving i Bekkeveien 5. Den rager blant viktige norske bronsefunn og er utstilt i Oldsaksamlingen i Oslo. Billingstad Vel, som er eneste velforening i strøket, har utgitt et fyldig jubileumsskrift for perioden 1922–97. Billingstad historielag var tidligere en underavdeling under velforeningen, men ble skilt ut som en selvstendig organisasjon i 2014.

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Billingstad (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.