Bossekop

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bossekop med Komsafjellet i bakgrunnen.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket (1957).

Bossekop (nordsamisk Bossugohppi; kvensk Possukoppa) er ei bygd som i dag inngår i tettstedet Alta. Det var tre bygder i området: Bossekop, Bukta og Elvebakken, som rundt år 2000 hadde vokst sammen til ett tettsted.

Stedet er en gammel samisk markedsplass, og det nordsamiske navnet Bossugohppi, som betyr 'bardehvalbukt', ble godkjent i 2005. Det var tidligere faste markedsdager 3. mars og 1. desember, og tradisjonen rundt disse har i senere år blitt tatt opp igjen.

Den første skolen på stedet kom i 1719. I 1838 etablerte La Recherche-ekspedisjonen et lite observatorium for nordlys og magnetisme på gården Bossekop. I 1882 ble det så bygd et nytt observatorium på gården Breverud. Der ble det første fotografiet av nordlys tatt av tyskeren Martin Brendel i 1892.

I 1854 fant henrettelsen av Aslak Jacobsen Hætta og Mons Aslaksen Somby etter Kautokeino-opprøret to år tidligere sted i Bossekop.

Under andre verdenskrig ble stedet fullstendig rasert i forbindelse med tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms. Det eneste større bygget som sto igjen der var Alta kirke. Etter krigen ble stedet bygd opp igjen.

Helleristningsfeltene i Alta befinner seg like vest for Bossekop, og der finner man også Alta museum.

Galleri


Litteratur og kilder