Brårudåsen batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Batteriet sett fra lufta.
Foto: Svend Aage Madsen (2020).

Brårudåsen batteri eller Braarudaasbatteriet, ligger på toppen av Røreåsen i Horten kommune. Anlegget blir Lokalt også omtalt som «Festningen».

Batteriet ble bygget som en stilling for Posisjonsartilleriet under opptakten til unionsoppløsningen i 1905. Det skulle beskytte Horten mot angrep fra landsiden som et av Karljohansverns utenverker.[1] Batteriet var ferdig i 1903 med belgiskbygde 10,5 cm Cockerill-Nordenfelt M/1904 kanoner. Batteriet har standplasser for åtte kanoner adskilt av traverser. Anlegget er slik et av de mer moderne av batteriene. I traversene er innbygd dekkede rom og i 3. travers ble det anlagt en kommandostilling på taket. Batteriet hadde en sterkt buet form og kunne dekke området fra Oslofjorden til Vassbånd ved Borrevannet. Det kunne samvirke med batteriet på Falkensten som ligger lenger nord.[2]

Under krigen tok tyskerne batteristillingen i bruk og bygget blant annet et flakbatteri. Fundamenteringen til denne stillingen finnes fortsatt ved foten av utkikkstårnet. De satte opp flere kononstillinger rundt på åsen og anla underjordiske rom.

Batteriet er ikke lenger i Forsvarets eie. [3]

Referanser


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no

Koordinater: 59°25′02″ N 10°27′52″ Ø