Brødrene Sundt Verktøymaskinfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Her i Lakkegata 55 i Oslo holdt Brødrene Sundt Verktøimaskinfabrik til. De fleste av bygningene er nå revet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Brødrene Sundt Verktøymaskinfabrikk, gjerne kalt bare Brødrene Sundt, var en industribedrift i Lakkegata 55 i Oslo som produserte verktøymaskiner. Den ble etablert i 1890, som en av de første i sitt slag i landet. Fabrikken ble startet av brødrene Christian, Karl og Andreas Sundt, sammen med sin onkel, grosserer Johan Løken. Blant Brødrene Sundts viktigste produkter var en hurtigdreiebenk med verdenspatent, som var utviklet av bedriften selv, ved Andreas Sundt. På det meste hadde bedriften rundt 200 ansatte.

Anders Sundt var sjef- og driftsingeniør i bedriften fra 1896, og administrerende direktør fra 1915, da den eldste broren, Christian, døde. Etter Anders Sundts død i 1950 overtok broren Karl direktørstillingen. Han satt i ledelsen helt til sin død i 1959.

Brødrene Sundt Verktøymaskinfabrikk ble nedlagt i sin opprinnelige form i 1982, men ble overtatt av de ansatte som et lite mekanisk spesialverksted, på samme adresse, under navnet Brødrene Sundt Maskin & Serviceverksted AS. Det opprinnelige firmaet ble videreført som et rent eiendomsselskap. Rundt 2012 bar en restaurant på stedet navnet Brødrene Sundt Spiseri (nedlagt). I 2014 ble de fleste av bygningene revet.

Om framvisning av ny dreiemaskin fra Brødrene Sundt i 1934

Faksimile fra Aftenposten 4. oktober 1934: Artikkel om framvisning av ny dreiemaskin.

3. oktober 1934 arrangerte Brødrene Sundt en orientering for pressen med framvisning av en ny, egenutviklet dreiemaskin, som var klar for levering til Marinens hovedverft i Horten. Det var direktør Andreas Sundt selv som sto for orienteringen. Aftenposten refererte fra begivenheten i sin utgave dagen etter (utdrag):

Det er ikke uten en viss stolthet vi konstaterer at norsk industri på verktøimaskinfabrikasjonens område står meget høit. Vi fikk et synlig bevis på dette under en demonstrasjon som firmaet Brødrene Sundt A/S, Oslo, hadde arrangert i går for en rekke innbudne og pressen. Det gjaldt verkstedets siste produkt, en dreiemaskin i kjempeformat som i disse dager skal leveres til bestilleren, marinens verft på Horten. Dreiemaskinen som er helt norsk arbeide, utført på Brødrene Sundts fabrikk, er ikke bare den største som er fabrikert i Skandinavien, men også den mest fullkomne. For en ikke-fagmann var det forbløffende å se dreiemaskinen i arbeide. Den skar remser av en uhyre støpejernsrull, med større letthet en vi skjærer skiver av en gjetost!

50 års-jubileet i 1940

23. oktober 1940 markerte Brødrene Sundt sitt 50-årsjubileum. Samme dag ga Aftenposten denne omtalen av bedriften (utdrag):

Det er i dag 50 år siden Brødrene Sundts Verktøimaskinfabrik blev startet. Fra en beskjeden begynnelse er denne bedrift vokset frem til de betydelige dimensjoner den har i dag, med forbindelser over hele Norge og en ikke ubetydelig eksport. Brødrene Sundt hadde før de startet sin fabrikk skaffet sig praktisk og teoretisk utdannelse ved lengre opphold i Schweitz og Amerika. Det var med de beste forutsetninger de gikk til starten av sin fabrikk for tilvirkning av verktøimaskiner, den gang en helt ny virksomhet i Norge.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker

Koordinater: 59.91686° N 10.76276° Ø