Andreas Sundt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Sundt, portrett.
Foto: Ukjent/Oslo Museum (ca. 1935).
Andreas Sundt er gravlagt i familiegrav ved Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Andreas Sundt (født 9. februar 1868 i Romedal i dagens Stange kommune, død 10. januar 1950) var ingeniør og industrileder. Han var sønn av gårdbruker Mathias Sundt og Marthe Løken.

Sundt tok eksamen ved Horten tekniske skole i 1890, etter å ha praktisert ved ulike mekaniske verksteder. Han var medgrunnlegger av Brødrene Sundt Verktøymaskinfabrikk i Lakkegata 55 i Kristiania i 1890 sammen med sine brødre Christian og Karl Sundt, samt grosserer Johan Løken. Fabrikken var blant landets første som produserte verktøymaskiner. Andreas Sundt sto bak flere viktige oppfinnelser, blant annet en hurtigdreiebenk med verdenspatent, som skulle bli Kristiania-bedriftens viktigste produkt. Sundt var også en aktiv idrettsmann (turn og svømming).

Utenlandsopphold

Mellom 1892 og 1896 oppholdt Andres Sundt seg i Philadelphia i USA, hvor han var konstruktør ved mekaniske bedrifter. Etter hjemkomsten i 1896 ble han sjef- og driftsingeniør i Brødrene Sundt, og fra 1915 administrerende direktør (firmaet var da et aksjeselskap).

I 1900 fikk Andreas Sundt statsstipend for å dra til verdensutstillingen i Paris. Han besøkte også verdensutstillingene i Chicago i 1892 og Brussel i 1910. Blant Sundts verv kan nevnes formannskapet i fagutvalget ved Oslo fag- og forskoler for jern- og metallarbeidere, medlem av Den departementale maskinkomité og medlem av Børsens voldgiftsrett. Han var også viseformann i De mekaniske verksteders landsforening, Oslo krets.

Fra fabrikk til spiseri

Brødrene Sundt Verktøimaskinfabrik ble nedlagt i sin opprinnelige form i 1982, men ble overtatt av de ansatte som et lite mekanisk spesialverksted, på samme adresse, under navnet Brødrene Sundt Maskin & Serviceverksted AS. Det opprinnelige firmaet ble videreført som et rent eiendomsselskap. En periode var det også restaurant her, Brødrene Sundt Spiseri, men den ble nedlagt høsten 2012.

Familien

Han ble gift i 1894 med Erika Elisabeth von Krogh (1872-1954), adoptivdatter av bankbokholder Georg Christian Fredrik von Krogh. I 1910 hadde ekteparet Sundt fem barn som bodde hjemme, tre sønner og to døtre. Familien bodde da i Elisenbergveien 22 på Frogner, etter at de tidligere (1900) hadde leid en leilighet i trevillaen Eugenies gate 20.

Andreas Sundt er gravlagt i familiegrav ved Vestre gravlund i Oslo. Titlene administrerende direktør og ingeniør er benyttet på gravminnet, som er prydet med et bronserelieff av ham.

Kilder og referanser

Her i Lakkegata 55 i Oslo holdt Brødrene Sundt Verktøimaskinfabrik til.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Eksterne lenker