Brannen i Kongens gate 20 Kristiania 1903
På formiddagen 15. september 1903 brøt det ut en kraftig brann i en moderne forretningsgård i Kvadraturen i Kristiania. Brannen gjorde stor skade på bygningen, og tok 10 menneskeliv.
Forretningsgården i Kongens gate 20 var fra 1894 (arkitekt Henrik Nissen). Den hadde forretninger i 1. etasje, og kontorer og næringsarealer i resten av bygningen. Flere advokater hadde kontorer her, blant andre byens senere ordfører Hieronymus Heyerdahl. I 5. etasje hadde fotograf Bjørklund atelier og leilighet.
Brannen startet i 1. etasje hos skomaker Jacob Rudolph under brenning av «skosmørelse». Skomakeren ga selv beskjed om brannen, men den spredte seg raskt i bygget.
Aftenposten beskrev brannen slik i sin aftenutgave samme dag:
Vor by har i det sidste Aar været forskaanet for de store Ildebrande, som har ødelagt Menneskeliv og store Værdier. Men i Formiddag kl 9.40 steg der tykke, sorte Røgskyer op fra vort Forretningsstrøgs Centrum og de hyppige gule Glimt viste, at her var ilden Hersker. Brandvognene ramlede nogen Tid efter gjennem Gaderne, - nedover Kongens Gade, hvor Ildsluerne hoppede ud af Vinduerne i den store Forretningsgaard Kongens Gade 20 ... Hele den vakre gaard virkede som en kjæmpemessig kamin med veldig lufttræk. | ||
Brannen vakte stor oppsikt i Kristiania, og det ble igangsatt innsamling av penger til de rammede. Aftenposten kunne 17. september 1903 fortelle at 1113,50 kroner så langt hadde blitt samlet inn.
Av de 10 omkomne ble seks funnet inne på kontorene til agent Ludvig Solum, inkludert ham selv. Solum er gravlagt ved Gamlebyen gravlund i Oslo, og gravminnet hans forteller om brannen.
Forretningsgården ble gjenreist i 1904 (arkitekt Bernhard Christoph Steckmest).
Skomaker Jacob Rudolph ble i februar 1904 dømt til å betale en bot på 800 kroner for å ha startet brannen, men han ble ikke stilt til ansvar for brannens fulle skadeomfang.
Brannen i Kongens gate 20 i 1903 regnes fortsatt blant brannene som har tatt flest liv i fredstid i Oslo.
Kilder og referanser
- Aftenposten 15., 16. og 17. september 1903 og 25. februar 1904.
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon, Kunnskapsforlaget, Oslo 2000. Digital versjon på Nettbiblioteket.