Brugata 11 (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Brugata 11 i 2010
Brugata 11 i Oslo ble byggemeldt 1899 av kjøpmann Peder A. Schøyen. Arkitekter var Ove Ekman og Einar Smith, som oppførte den i pussa tegl over tre etasjer. Særlig første etasje har blitt kraftig endra, men i annen og tredje etasje kan man se en del av det opprinnelige nyrenessansebygget. Den erstatta en eldre bygning, hvor Peder Schøyen hadde drevet vinforretning siden 1866.[1]

Bygningen hadde i 1910 tre etasjer, og omtales i folketellingen som et «Vaaningshus med Butikker». En sidebygning som ble brukt som lager. Dengang bodde det 11 personer der: i første etasje femti år gamle Emma Kristine Grepperud, født i Høland, ugift og ansatt i bakerfilial.

I andre etasje bodde Emilie Christenson. Hun var «Opsynsdame ved Landfængslet for kvinder», som på dette tidspunktet holdt til i tukthuset i Storgata, og forsørget sin tyve år yngre søster. I den andre leiligheten på samme etasje bodde kjøpmann Peder Schøyen med sin kompanjong Iver M. Iversen og to tjenestefolk - en husholderske og en gårdsgutt. Schøyen eide fortsatt bygningen.

I tredje etasje var det også to leiligheter: i den ene bodde ekteparet Eriksen, og i den andre enken Hanna Olsen, med sin datter Sigrid Olefine Emilie Olsen. Også disse kvinnene arbeidet ved Landsfengselet.

Siden 2000 ligger Café con bar i første etasje, mens de øvrige etasjene som før er leiligheter.

Fotnoter

  1. Lilletorvet, Christiania på Oslobilder.no

Kilder

Eksterne lenkerBrugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.913792° N 10.756403° Ø